În contextul preocupărilor legate de foamete în multe părţi ale lumii, exacerbate de războiul Moscovei împotriva Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin i-a promis Braziliei ca Rusia va continua să-i livreze îngrăşăminte.
În prag de foamete mondială, Vladimir Putin îi face promisiuni Braziliei
După o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro în contextul foametei mondiale, Kremlinul a declarat luni, 27 iunie, ca Rusia îşi va îndeplini obligaţiile.
Apelul a survenit pe fondul temerilor crescânde cu privire la penurii alimentare cauzate de probleme legate de exportul de cereale şi îngrăşăminte din Ucraina şi Rusia. În timpul convorbirii, Putin şi-a reiterat cererea ca sancţiunile occidentale să fie ridicate pentru a permite Rusiei să exporte îngrăşăminte şi alimente.
Se pare că apelul celor doi preşedinţi a fost programat să coincidă cu summitul G7 din Bavaria, după ce Rusia a fost exclusă din Grupul celor Opt în urma anexării Crimeii. Liderii grupului G7 de naţiuni bogate s-au întâlnit luni, 27 iunie, în Germania, pentru a doua zi a unui summit de trei zile, cu conflictul din Ucraina, acum în a cincea lună, pe primul loc pe ordinea de zi.
Conflictul ruso-ucrainean împiedică cerealele să părăsească porturile ţării şi scumpeşte alimentele pe tot globul, în timp ce experţi şi grupuri de asistenţă avertizează asupra foametei în anumite părţi ale Africii şi în altă zone.
Folosindu-se de acest eveniment, al summit-ului, liderii G7 au anunţat interzicerea importurilor de aur rusesc, cu scopul de a opri luptele şi de a tăia sursele Moscovei de finanţare a războiului. Reamintim că Germania conduce în prezent G7 şi găzduieşte summitul.
În repetate rânduri, Rusia a susţinut că sancţiunile occidentale au un efect redus asupra sa şi că are alte pieţe de desfăşurare pentru mărfurile sale. Astfel ca, potrivit guvernului rus, în timpul apelului de luni cu preşedintele Braziliei, Putin a reafirmat că vrea „să consolideze în mod constant parteneriatul strategic dintre cele două ţări” din punct de vedere al energiei şi agriculturii.
De asemenea, Brazilia urmează să preia preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU la 1 iulie.
Olaf Scholz, declarații despre relațiile politice cu Rusia
Precizăm faptul că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a transmis luni, 27 iunie, în timpul unei conferințe de presă în marja summitului G7 din Alpii bavarezi, în sudul Germaniei, că nu poate exista o revenire la relațiile de dinainte de război cu Rusia.
Olaf Scholz a subliniat că războiul dus de Moscova împotriva Ucrainei reprezintă „o tăietură foarte adâncă în ceea ce privește relațiile internaționale”.
„Războiul va modela relațiile internaționale pentru foarte, foarte mult timp”, a continuat cancelarul german, în timpul conferinței de luni. „În relațiile noastre cu Rusia nu se poate reveni la perioada de dinaintea invaziei rusești în Ucraina”, a mai punctat Olaf Scholz.
Astfel că, în ciuda incertitudinii asupra modului în care lumea se va schimba în urma războiului, membrii G7 ar trebui să „stăpânească această schimbare” prin „a rămâne împreună și a lucra împreună îndeaproape și într-un spirit de încredere. Și asta este ceea ce ne unește, democrația, statul de drept și respectul pentru drepturile omului”, a conchis oficialul german.
Cu toate acestea, făcând parcă abstracție de situația curentă a preocupărilor legate de foamete în multe țări ale lumii, Vladimir Putin îi face promisiuni Braziliei.