Prima pagină » Actualitate » În prag de Crăciun carnea de porc a ajuns un lux pentru români! Cât a ajuns să coste

În prag de Crăciun carnea de porc a ajuns un lux pentru români! Cât a ajuns să coste

22 nov. 2024, 09:56,
Redacția BZI în Actualitate

În prag de Crăciun, carnea de porc a ajuns un lux pentru români. Porcul românesc are prețuri care nu sunt accesibile oricărui buzunar, iar cetățenii încep să se reorienteze către produsele importate din Spania care sunt mult mai atractive financiar vorbind.

Producătorii de carne de porc au explicat recent că produsele alimentare vor înregistra majorări în contextul în care cererea devine din ce în ce mai mare și anul 2024 a fost un an dificil din perspectiva secetei care a dus la scumpirea hrănii date animalelor și implicit la un cost mai ridicat de creștere a porcilor. Nici gripa porcină nu i-a ajutat pe crescătorii care au fost nevoiți să sacrifice zeci, poate sute de mii de animale.

În prag de Crăciun carnea de porc a ajuns un lux pentru români!

Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, carnea de porc devine tot mai inaccesibilă pentru mulți români, din cauza creșterii accelerate a prețurilor. Inflația ridicată și costurile mari de producție îi determină pe fermieri să ajusteze tarifele, astfel încât carnea de porc produsă local ajunge să fie mai scumpă decât cea de import. Prin urmare, este de așteptat ca, de Crăciun, multe familii să aleagă carnea din alte țări, considerată mai accesibilă din punct de vedere financiar.

De exemplu, ceafa de porc importată din Spania costă în jur de 30 de lei kilogramul în supermarketuri, în timp ce aceeași categorie de carne produsă în România se vinde cu aproximativ 40 de lei kilogramul în piețe. În apropierea sărbătorilor, prețurile ar putea să crească din nou, iar mușchiul de porc, care acum costă 40 de lei pe kilogram, este posibil să ajungă la 46 de lei.

În primele șase luni ale anului, România a achiziționat din import 145.000 de tone de carne de porc, suma totală cheltuită fiind de aproximativ jumătate de miliard de euro. Situația este agravată de faptul că inflația din România se află printre cele mai mari din Europa, ceea ce afectează și alte produse alimentare.

Produsele alimentare s-au scumpit în ultima perioadă în România

Zahărul, de exemplu, a cunoscut o creștere semnificativă de prețuri, cu un salt de peste 10% în septembrie, urmat de o majorare suplimentară de 2,6% în luna octombrie. În același timp, cerealele au înregistrat o creștere de 0,8%, iar prețurile produselor lactate au crescut cu aproape 2%. Spre deosebire de acestea, costurile generale pentru carne au avut o ușoară scădere de 0,3%, dar impactul asupra consumatorilor rămâne resimțit în mod considerabil.

Un comunicat recent al BNR a atras atenția asupra faptului că prețurile produselor vor continua să crească și în 2025, pe fondul unei inflații în ascensiune.

Conform noilor evaluări prezentate în minuta ședinței de politică monetară, perspectivele privind inflația s-au deteriorat, în special pe termen scurt. Proiecțiile indică o creștere ușoară a ratei anuale a inflației până la sfârșitul acestui an, urmată de variații mai mari în primele șase luni din 2025. În acest context, inflația va depăși limitele țintite, fiind peste nivelurile anticipate anterior.

Cu toate acestea, estimările arată că, începând din 2026, rata inflației ar putea coborî sub limita superioară a intervalului țintit, menținându-se aproape de acest nivel până la sfârșitul perioadei de prognoză. Previziunile actuale estimează o rată anuală a inflației de 4,9% pentru sfârșitul anului 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,3% la finalul orizontului de prognoză, cifre care sunt ușor mai mari decât cele anunțate anterior. În acest context dificil din punct de vedere economic, carnea de porc a ajuns, în prag de Crăciun, să fie un lux pentru români. Prețurile sunt așteptate să crească pe măsură ce sărbătorile de iarnă de apropie.

 

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Revolut implementează noi reguli. Clienții riscă să rămână fără conturi
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025