Prima pagină » Titlurile zilei » În plină pandemie, Finanțele ieșene au încasat o căruță de bani! Firmele locale au înregistrat un nou record. Cum se explică acest fenomen
În plină pandemie, Finanțele ieșene au încasat o căruță de bani! Firmele locale au înregistrat un nou record. Cum se explică acest fenomen

În plină pandemie, Finanțele ieșene au încasat o căruță de bani! Firmele locale au înregistrat un nou record. Cum se explică acest fenomen

15 mai 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

În plină pandemie, Finanțele ieșene au încasat mai mulți bani decât în perioada neafectată de criză. Luna aprilie arată încasări de 88 de milioane de euro, mai mult decât colectarea din aceeași perioadă a anului trecut. Finanțiștii cred că administrarea e mai eficientă de când a venit PNL la guvernare, dar optimismul este demontat de specialiști. Aceștia susțin că încasările vor scădea în al doilea trimestru al anului în curs.

„Este de așteptat ca efectele negative ale pandemiei în ceea ce privește economia județului Iasi să fie reflectate în încasările din luna mai și, cu atât mai mult, în încasările taxelor și impozitelor aferente celui de-al doilea trimestru”, a explicat prof. univ. dr. Liviu Maha

Situație neașteptată la Finanțele ieșene. În plină pandemie de coronavirus, perioadă în care multe activități comerciale au fost stopate, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a înregistrat un record în ceea ce privește încasarea banilor. Astfel, în luna aprilie s-a colectat de la contribuabili suma de 421 milioane lei, apoape 88 milioane euro, în condițiile în care în aprilie, anul trecut, când nu exista criza pandemică, colectarea a fost mai scăzută, de 410 milioane lei. Ar fi și o explicație de natură politică. Florin Cîțu, ministrul liberal al Finanțelor, a precizat că la nivel național încasările sunt mult mai bune față de aceeași perioadă a anului trecut, când instituția era condusă de ministrul PSD, Orlando Teodorovici.

„Acest nivel de încasări este dat și bonficațiile care sunt oferite contribuabililor. Totodată, multe firme nu au optat pentru amânarea plăților, au preferat să plătească contribuțiile acum, pentru a evita restanțele ce puteau conduce la executări silite. În această perioadă, pe piața construcțiilor s-a lucrat. A mai fost și șomajul tehnic plătit de către Stat pentru angajați. În acest caz, angajatorul plătește contribuțiile angajatului”, transmit reprezentanții Fiscului ieșean.

La nivelul județului Iași sunt înregistrați aproximaiv 30.000 agenți economici.

Nu s-au bazat pe HORECA

Chiar și la început de pandemie, încasările erau crescute la Finanțele ieșene. În luna martie, a fost înregistrată suma de 336 milioane lei, față de 400 milioane lei, cât s-a înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Revenind la perioada de pandemie, poate cea mai afectată zonă a fost HORECA (hoteluri – restaurante – cafenele). În ciuda faptului că toate localurile au fost închise și au supraviețuit doar cei care au făcut livrări la domiciliu, acest efort nu este vizibil pentru finanțiști.

„Cu sau fără HORECA, la nivel de Iași, încasările sunt afectate foarte puțin. Contribuția nu este semnificativă nici în condiții normale. Spre exemplu, mulți angajați din acest domeniu sunt pe salariul minim pe economie și mai este și fenomenul de evaziune fiscală. Nu sunt așa mulți bani”, au precizat surse din cadrul instituției.

Specialiștii anunță ce se întâmplă după pandemie

În schimb, specialiștii din domeniul financiar sunt de părere că efectele crizei se vor vedea la finalul acestei luni. Așadar, optimismul de la Finanțele ieșene ar trebui să fie moderat, pentru că vor veni mai puțini bani la buget.

„Trebuie ținut cont de faptul că, în luna aprilie, sunt colectate, în principal, taxe și impozite aferente fie întregului trimestru întâi al anului, fie doar lunii martie. Astfel, în condițiile în care anul 2020 a început, cel puțin în ceea ce privește județul Iași, cu o creștere de câteva procente față de prima parte a anului 2019 (în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, gradul de ocupare a forței de muncă, mărimea salariului mediu brut și net, evoluția salariului real etc.), în timp ce efectele economice ale pandemiei s-au resimțit abia în partea a doua a lunii martie (când multe contracte comerciale erau deja în derulare), este explicabil de ce nivelul încasărilor din aprilie 2020 se află la un nivel aproximativ egal, cu o ușoară creștere, față de aceeași lună a anului trecut.

Este de așteptat ca efectele negative ale pandemiei în ceea ce privește economia județului Iași să fie reflectate în încasările din luna mai și, cu atât mai mult, în încasările taxelor și impozitelor aferente celui de-al doilea trimestru”, a explicat prof. univ. dr. Liviu Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *