Prima pagină » Economic Local » În plină criză a coronavirusului, marii fermieri din județ au început campania agricolă. „Dacă nu semănăm, ce o să fie?”

În plină criză a coronavirusului, marii fermieri din județ au început campania agricolă. „Dacă nu semănăm, ce o să fie?”

23 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

În plină criză a coronavirusului, marii fermieri din județ au început campania agricolă. Aceștia susțin că trebuie să facă asta pentru a asigura producția necesară populației, dar și pentru că nu sunt expuși îmbolnăvirii și au luat măsurile necesare împotriva răspândirii virusului. Astfel, aceștia lucrează în ferme la fel cum o făceau și în anii precedenți.

„Noi muncim în fermă, respectăm condițiile de igienă. Folosim spirt medicinal, măști, ce se cere de către autorități. Agricultorii trebuie să lucreze, altfel populația țării și a lumii nu va avea ce mânca. Trebuie sprijiniți agricultorii”, spune inginerul Vasile Lungu, unul dintre marii fermieri care exploatează câteva mii de hectare de teren agricol în Trifești.

A început campania de primăvară

Un alt fermier care a început campania de primăvară este Aurel Placinschi. Deja au fost semănate câteva sute de hectere de teren agricol.

„Noi nu suntem foarte expuși și oricum nu lucrăm într-un singur loc. Se lucrează la magazie, la fermă, fiecare are locul lui de lucru și nu prea se intersectează angajații. Avem 4-5 centre de lucru, în 5 comune, unde lucrează de la 7 până la 10 oameni. Deocamdată nu avem probleme cu furnizorii, am început campania. Am semănat ovăz, mazăre, orzoaică, sfeclă de zahăr. Dacă nu semănăm, ce o să fie? Avem 300 de angajați pe toate firmele”, susține fermierul Aurel Placinschi, patronul societății Moldova Țigănași și reprezentant producție Semtop.

Acesta exploatează câteva mii de hectare în comunele Țigănași, Probota, Trifești și Victoria și deține și o fermă zootehnică în comuna Probota.

Se cere decontarea materialului sanitar

Asociațiile de fermieri din Iași au solicitat din partea autorităților asigurarea de materiale sanitare pentru angajații din ferme. Astfel, aceștia au cerut ca în această perioadă a crizei coronavirusului costurile aferente dotării personalului cu mijloace de protecție adecvate să fie decontate de autorități. Potrivit fermierilor, aceștia estimează că se va consuma câte un set pentru fiecare angajat la interval de 3-4 ore, iar aceste costuri cu materialele sanitare sunt semnificative pentru angajatorii din acest domeniu. Până în prezent, fermierii din județul Iași au semănat aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol cu orz și orzoaică.

Ce reguli trebuie să respecte fermierii?

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale le-a recomandat fermierilor să ia toate măsurile necesare în fermă pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19. Una dintre măsuri este legată de materialele sanitare de protecție, obligatorii pentru angajați. De asemenea, personalul care se deplasează în afara fermei pentru lucrări agricole mecanizate trebuie să utilizeze materiale de dezinfecție la revenirea în fermă. Accesul vizitatorilor, furnizorilor, clienților, este limitat și stabilit în intervale orare specifice. Șoferii care intră în ferme pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea producției sau accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet) trebuie să păstreze o distanță sigură față de angajații din ferme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *