În zona ultra-centrală a orașului Iași vor avea loc săpături spectaculoase în subteran. În acest areal, documentele arată că ar putea fi găsite construcții impresionante. Deja, Primăria Municipiului Iași are în obiectiv executarea a două foraje de adâncime. Asta pentru realizarea unui pasaj subteran. Totul se va întâmpla în Piața din fața Palatului Culturii, unde se află vestigii ale vechii Curți Domnești și ale celebrului Hotel „Petersburg”
Primăria Municipiului Iași are în obiectiv executarea a două foraje de adâncime. Asta pentru realizarea unui pasaj subteran. Este vizată Piața din fața Palatului Culturii, unde se află vestigii ale vechii Curți Domnești și ale celebrului Hotel „Petersburg”. De asemenea, ar putea ieși la iveală și alte construcții spectaculoase. Deja, municipalitatea ieșeană a depus la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) o solicitare spre aprobarea acestor lucrări.
„Obiectivul este cel de executare a două foraje de adâncime conform planșei anexate în vederea elaborării unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unui pasaj subteran «rutier/tramvai» în vederea fluidizării traficului între str. A. Panu și strada Palat și crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt către Piața Palatului Culturii”, se arată în cererea Primăriei Iași către DJC.
Locul rexact unde vor fi realizate forajele este strada Anastasie Panu, în fața Palatului Administrativ al Instituției Prefectului Județului Iași și în Piața Palat, pe locul Plăcii memoriale care marchează locul în care a fost Hotelul „St. Petersburg”, unde s-a redactat Proclamația de la 1848 (27 martie), și Curtea Domnească .
În 2013 au fost găsite noi vestigii arheologice, descoperite în urma unor lucrări ce au avut ca obiectiv înlocuirea a 57 de metri liniari de conducte
Interesant este că, tocmai în acest areal, în 2013 au fost găsite noi vestigii arheologice, descoperite în urma unor lucrări ce au avut ca obiectiv înlocuirea a 57 de metri liniari de conducte, pe zona din fața Palatului Culturii din Iași. Cu toate că era vorba fie de ruinele celei mai vechi biserici ortodoxe, ridicată la Iași în urmă cu 500 sau 600 ani, fie de vestigii ce țin de Curtea Domnească, atestată documentar începând cu 1434, nu au fost fonduri pentru a fi cercetate.
„Aici au fost săpături făcute de cei de la ApaVital. Important este că noi am găsit aceste vestigii, le-am înregistrat și au fost protejate după ce săpătura a fost acoperită. Nu ne-am putut da seama despre ce este vorba acolo, cu exactitate! Ar putea fi vorba despre ruinele celei mai vechi biserici ortodoxe ridicate la Iași sau de altceva. În plus, au fost găsite și urme de boltă ce provin, cel mai probabil, de la poarta intrării în vechea Curte Domnească medievală a orașului. Cu siguranță, pe viitor și când vor fi posibilități financiare, ar putea fi dezvoltat și un șantier aici pentru a se cerceta întreaga zonă cu atenție”, declara la acel moment Stela Cheptea, specialist responsabil cu șantierul arheologic din zona Palatului.
Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică construită între 1906-1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale
De-a lungul timpului, în zona respectivă a orașului (Palatul Culturii) s-a dezvoltat ansamblul Curții Domnești (atestată documentar începând cu 1434). În 1804-1806, prințul Alexandru Moruzi a construit un impunător Palat Domnesc, în stil neoclasic (arhitect Johan Freywald). Afectat de incendii, Palatul avea să fie refăcut de prințul Mihail Sturdza, în 1841-1843 (arhitect Nicolae Singurov). După Unirea de la 1859 și mutarea capitalei la București (1862), clădirea devine palat administrativ. Un incendiu din 1880 afectează din nou clădirea, aceasta fiind refăcută între 1880-1883. La începutul secolului al XX-lea se ia decizia refacerii în stil nou a întregului Palat după un plan care prevede și mărirea suprafeței prin adăugarea de corpuri noi, în scopul creșterii funcționalității clădirii.
Primele lucrări ce presupun demantelarea vechiului Palat au loc în 1906. Lucrările de reconstruire și extindere au început în 1907, păstrându-se din vechiul Palat principalele temelii, parterul și o parte din zidurile etajului. Noul edificiu a fost realizat în stilul neogotic, după planurile arhitectului Ion D. Berindei, ajutat de arhitecții Filip Xenopol și Grigore Cerchez. Întreruptă în timpul Primului Război Mondial, construcția s-a prelungit pe durata a două decenii. Edificiul, finalizat pe 11 octombrie 1925, a fost inaugurat în anul 1926 de către Regele Ferdinand al României.
Tot în centrul orașului Iași, imediat în apropierea Mănăstirii „Trei Ierarhi” și în față la Palatul Culturii, au fost descoperite hrube ce datează de acum 200 de ani
De asemenea, tot în centrul orașului Iași, imediat în apropierea Mănăstirii „Trei Ierarhi” și în față la Palatul Culturii, au fost descoperite hrube ce datează de acum 200 de ani. Vestigiile sunt legate de fostul hotel-monument numit „Hotel Petersburg”. Aflate sub strada Palat, respectiv Bulevardul Ștefan cel Mare, acestea ar putea fi puse în valoare în contextul lucrărilor de modernizare anunțate de Primăria Municipiului Iași și care au în prim-plan o parcare. De precizat că întreg arealul aflat între Hotel „Moldova”, Palatul Culturii, Casa Pătrată și Școala Primară „Gheorghe Asachi” e plin de construcții istorice, unele dintre ele ridicate acum jumătate de mileniu.
Din păcate, acum, majoritatea dintre cetățenii urbei și mulți dintre vizitatorii săi nu mai cunosc multe despre vestigiile istorice care fac parte din fundamentul trecutului modern al fostei capitale a Moldovei! Având în vedere că acest imobil a fost legat de momente importante ale istoriei naționale, acesta a devenit un „loc al memoriei” orașului, suport pentru ritualurile anuale de rememorare a unor fapte și valori din trecut, considerate a fi încă de o mare actualitate. Dacă vom consulta Lista Monumentelor Istorice (LMI) legate de anul 1848, vom constata că în vechea capitală a Moldovei nu se mai păstrează niciuna dintre clădirile care au constituit scena Revoluției din acel an.
„Banchetele” care au marcat începutul Revoluției de la 1848 în Moldova au avut loc în elegantul salon al Hotelului „Petersburg”
Astfel, încă de pe la 1840 fusese remarcată pasiunea proprietarului și a oaspeților săi pentru discuțiile politice, temele favorite ale conversațiilor din salonul hotelului. Indiferent de spațiu, Hotelul „Petersburg” era locul preferat de diplomați și personalitățile politice, care dezbăteau chestiuni de politică internă și externă. Avem, astfel, o bună explicație pentru faptul că „banchetele” care au marcat începutul Revoluției de la 1848 în Moldova au avut loc în elegantul salon al hotelului. Dincolo de valoarea istorică pe care a avut-o această clădire, ea a reprezentat la mijlocul secolului al XIX-lea și o megaafacere imobiliară.
Totul arată că, și atunci, poveștile legate de afaceriști cu bani și „combinații” financiare erau la modă și extrem de încâlcite sau dubioase. De reliefat și că, amplasat cât se poate de incomod pentru urbaniști, obturând priveliștea spre „Palatul Ocârmuirii”, imobilul urma să fie supus alinierii stradale, potrivit planului general, elaborat în 1897. A existat un proiect de expropriere a clădirii (prin despăgubire), încă de la 1907, pusă în operă la 1926-1927. În acest interval, Comisia de soliditate a clădirilor din Iași a declarat, la rândul ei, fragilitatea acesteia și necesitatea de a fi demolată.