Prima pagină » Actualitate » În perioada pandemiei, numărul de pacienți ai Spitalului „Sf. Spiridon” a scăzut drastic! Oamenii au suportat durerea pentru a nu se infecta cu coronavirus
În perioada pandemiei, numărul de pacienți ai Spitalului

În perioada pandemiei, numărul de pacienți ai Spitalului „Sf. Spiridon” a scăzut drastic! Oamenii au suportat durerea pentru a nu se infecta cu coronavirus

11 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Pe perioada pandemiei, ieșenii nu au mai mers la Spitalul „Sf. Spiridon” de frică să nu nu se infecteze cu coronavirus. Statisticile arată o scădere drastică a numărului de pacienți. Mulți au suportat durerea pentru a nu se infecta cu COVID-19. În spital s-au primit doar urgențele majore. Odată cu ridicarea restricțiilor, conducerea spitalului se așteaptă la un aflux mare de pacienți.

Începând cu luna martie, de când s-a emis ordonanța de urgență, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, adresabilitatea pacienților a scăzut drastic. De atunci, spitalul a preluat doar cazurile urgente. Ceilalți pacienți, care erau internați și programați pentru operație, s-au externat și au fost reprogramați, dacă nu reprezentau o urgență. Altora li s-a explicat că dacă viața lor nu depinde de o intervenție chirurgicală rapidă sau de internarea urgentă în spital, vor mai trebui să aștepte. Se pare că cetățenii din regiunea Moldovei au înțeles pentru moment acest aspect. Odată cu ridicarea restricțiilor însă, medicii se așteaptă la o avalanșă de pacienți care au stat acasă și care au suportat durerea din frica de a nu se infecta cu coronavirus.

Se observă o scădere drastică a numărului de pacienți

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se abservă o scădere drastică a numărului de pacienți, începând chiar cu luna martie. Din cauza ordonanței de urgență, cadrele medicale au fost nevoite să primească în spital doar cazurile urgente. Cazuri urgente înseamnă că viața pacienților depide în acel moment de intervenția medicilor. Conducerea unității medicale a pus la dispoziția redactorilor cotidianului Bună Ziua Iași o statistică care reflectă scăderea drastică a numărului de cazuri.

„În luna martie 2019 s-au internat la nivelul întregului spital 3.842 de pacienți. În luna martie 2020 s-au internat cu 2.069 mai puțini pacienți, și anume 1.773. În luna aprilie 2019, Spitalul „Sf. Spiridon” înregistrat 3.301 de pacienți, iar în luna aprilie 2020, 792 pacienți. Și pe partea de chirurgie cifrele au scăzut. Dacă în martie 2019 au avut loc 1.765 de intervenții chirurgicale, în martie 2020 au fost 981. Totodată, scăderea se observă și în luna aprilie, unde în anul 2019 am avut 1.425 intervenții, iar în anul 2020, în exact aceeași lună, 314. Menționez că în această perioadă s-au internat doar cazurile urgente, cazurile care nu mai suportau amânare”, a specificat conf. univ. dr. Daniel Timofte, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon”.

Ce s-a întâmplat cu ceilalți pacienți?

Pacienții care erau internați în spital în momentul în care s-a dat ordonanța de urgență au fost externați dacă nu reprezentau o urgență. Din acel moment, nu s-a mai onorat nicio programare și nu au mai intrat în spital decât pacienții în stare gravă.

„De când s-a dat ordonanța s-au primit în spital doar urgențele majore. Asta înseamnă că viața pacientului este amenințată. Dacă nu se intervine, acesta poate muri. Vorbim aici de hemoragii severe, de șoc septic etc. Am amânat în schimb programările pentru intervențiile chirurgicale care nu reprezentau o urgență și am amânat vizitele la medic pentru bolile cronice. În această perioadă, am comunicat cu pacienții mai mult prin telefon”, adaugă dr. Daniel Timofte.

Spitalul a primit toate urgențele de pe regiunea de Nord-Est a Moldovei

Chiar dacă adresabilitatea ieșenilor a scăzut către spital, medicii nu au avut răgaz să respire că au și apărut cazuri urgente din alte județe din regiunea de Nord-Est a Moldovei. Vorbim aici de pacienți transferați în stare gravă din Suceava, din Botoșani, din Neamț către Spitalul „Sf. Spiridon”, singurul spital rămas în picioare în plină pandemie. Majoritatea au devenit focare de infecție și ulterior spitale COVID-19.

„Din cauza faptului că multe spitale din județele Moldovei au devenit spitale COVID, toate urgențele au fost transferate la Iași. Aș putea spune că Iașul a fost salvator. Aici au fost salvate vieți în cele două luni de pandemie. În prezent avem aproximativ 200 de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe, la fel ca înainte, și asta pentru că a crescut adresabilitatea pacienților din afara județului Iași. În această perioadă am făcut față unei mari provocări. Spitalul «Sf. Spiridon» a fost unul dintre puținele spitale care nu a căzut în genunchi și a susținut pacienții din regiunea Moldovei”, a specificat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Director medical: „Ne așteptăm la un aflux mare de pacienți”

Imediat după ce se vor mai relaxa restricțiile, medicii se așteaptă la o creștere drastică a numărului de pacienți care se vor adresa spitalului. Acest lucru se va întâmpla, așa cum susțin aceștia, pentru că mulți au stat acasă și au suportat durerea unor boli care, netratate la timp, s-au agravat.

„Ne așteptăm la un aflux de pacienți odată cu relaxarea restricțiilor. Sunt pacienți care nu au venit de frică, pacienți cu boli care nu au fost tratate la timp, și s-au agravat. Pe parcursul celor două luni, oamenii nu au avut acces la ambulator, nu s-au putut trata ca înainte. Ne așteptăm la creșterea numărului de pacienți noi, dar și a adresabilității celor deja înregistrați, dar a căror stare s-a agravat”, încheie dr. Daniel Timofte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`