Prima pagină » Eveniment-Social » În perioada 23 – 27 octombrie 2024, la Iași va avea loc cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere
În perioada 23 – 27 octombrie 2024, la Iași va avea loc cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere

În perioada 23 – 27 octombrie 2024, la Iași va avea loc cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere

18 oct. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Iașul se pregătește să devină centrul literar al țării, primind scriitori și cititori din întreaga lume la cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), care va avea loc în perioada 23 – 27 octombrie 2024

Acest eveniment va oferi o platformă diversificată pentru dialoguri literare, ateliere interactive și întâlniri între autori și public. În acest an, festivalul se va desfășura sub tema „Cuvintele care ne unesc”, subliniind importanța literaturii în conectarea diferitelor culturi și perspective.

La a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași, vor fi prezenți numeroși invitați

Festivalul va aduce laolaltă nume importante ale literaturii contemporane, atât din România, cât și din străinătate. Printre autorii confirmați se numără Radu Aldulescu, un scriitor recunoscut pentru explorarea complexităților psihologice ale personajelor sale, Adrian Alui Gheorghe, cunoscut pentru proza sa captivantă și abordările creative ale temelor tradiționale românești și Raluca Antonescu, o tânără autoare care a câștigat rapid popularitate datorită stilului său unic și narativ.

De asemenea, Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2021, va participa la festival aducând cu sine perspectivele sale asupra imigrației și identității. Gurnah este apreciat pentru abilitatea sa de a transforma experiențele personale în povești universale care rezonează cu cititorii din întreaga lume. Colm Tóibín, autor irlandez cunoscut pentru proza sa profundă și introspectivă, va discuta despre influențele care i-au modelat scrisul și despre importanța conectării cu rădăcinile culturale.

Vor fi organizate sesiuni de întrebări și răspunsuri, oferind participanților oportunitatea de a interacționa direct cu autorii. De asemenea, evenimentul va include prezentări de carte și sesiuni de autografe, încurajând cititorii să se conecteze cu scriitorii preferați.

FILIT 2024 se va desfășura în mai multe locații din Iași

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași se va desfășura în mai multe locații din oraș, printre care Palas Iași, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Aceste locații vor oferi un cadru perfect pentru întâlniri culturale. Sesiunile de discuții și atelierele vor include teme precum identitatea culturală, provocările traducerii literare și rolul literaturii în societatea contemporană. De asemenea, festivalul va găzdui o zonă dedicată editorilor și agenților literari, oferind scriitorilor emergenți ocazia de a-și prezenta lucrările.

Pentru prima dată, festivalul va include o secțiune dedicată tinerilor autori, încurajându-i să își expună creațiile și să participe la ateliere de scriere creativă, conduse de autori consacrați. Aceste ateliere sunt concepute pentru a stimula creativitatea și a oferi instrumente utile pentru dezvoltarea personalității literare a tinerilor scriitori.

Organizatorii FILIT promit un program variat și dinamic, care va include discuții pe teme de actualitate, cum ar fi impactul tehnologiei asupra literaturii și rolul acesteia în construirea unei societăți mai incluzive. Festivalul se va termina cu o ceremonie de premiere, recunoscând contribuțiile excepționale în domeniul literar și oferind premii pentru cele mai bune lucrări publicate în anul precedent.

Ediția a XII-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași promite a fi un eveniment memorabil, dedicat tuturor iubitorilor de literatură, invitându-i să celebreze puterea cuvintelor într-un cadru inspirator și să participe la discuții care pot deschide noi perspective asupra lumii literare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024