Prima pagină » Economic Local » În Pepiniera Silvică Galata, cea mai veche din Iași, sunt produși anual 100.000 de puieți ornamentali, destinați comercializării. Suprafața totală a pepinierei este de 13,2 hectare

În Pepiniera Silvică Galata, cea mai veche din Iași, sunt produși anual 100.000 de puieți ornamentali, destinați comercializării. Suprafața totală a pepinierei este de 13,2 hectare

17 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Din Pepiniera Silvică Galata, cea mai veche din Iași, ajung, în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. În anul 2019 au fost comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei, sumă care nu acoperă cheltuielile cu producția puieților ornamentali. Printre speciile produse în această pepinieră se numără și tuia, ienupăr, chiparos, pin sau molid

În Pepiniera Silvică Galata, cea mai veche din Iași, înființată în anul 1865, au fost produși mai ales puieți ornamentali. Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, spune că în ultima perioadă clienții cumpără puieți în ghiveci.

„Pepiniera Silvică Galata este una dintre cele mai vechi pepiniere din țară, unde se produc puieți ornamentali, destinați comercializării, din diverse specii de foioase și rășinoase, aclimatizate cu regiunea, fiind vorba de varietăți de tuia, ienupăr, chiparos, pin, molid, buxus platan, liliac, scorus, salcie creață. Avem și puieți forestieri din speciile stejar, gorun, salcâm, paltin, cireș, frasin. Suprafața totală a pepinierei este de 13,2 hectare. În ultima perioadă, clienții au cumpărat puieți în ghiveci, în special primăvara și toamna”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Marius Suculiuc, șef formație Pepiniera Silvică Galata: „Încercăm să trecem cât mai mult pe partea mecanizată, astfel încât oamenii pe care îi avem să facă o muncă cât mai simplă”

Potrivit specialiștilor din domeniu, perioada optimă de plantare a puieților este toamna.

„Perioada de plantare începe undeva în luna septembrie și durează cam 2-3 săptămâni. Aici mă refer la plantele pentru seră, care pot fi plantate în teren sau sunt apte pentru a fi plantate în teren. Toate lucrările le facem cu ajutorul celor patru angajați, cele mai multe fiind lucrări manuale, dar și câteva mecanizate. La sfârșit de septembrie, început de octombrie, începe perioada de transplantare, de vânzări. Umiditatea trebuie asigurată, irigatul trebuie făcut pe răcoare, dimineața sau seara. Încercăm să trecem cât mai mult pe partea mecanizată, astfel încât oamenii pe care îi avem să facă o muncă cât mai simplă”, Marius Suculiuc, șef formație Pepiniera Silvică Galata.

Prețurile de comercializare a unui puiet ornamental sunt cuprinse între 25 și 150 de lei, în funcție de specie și mărimea puietului

Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, susține că din cauza secetei extreme din 2020 au crescut costurile irigațiilor.

„Anul acesta a fost un an secetos și pentru că noi asigurăm necesarul de apă, pe zi, de 50 de tone, suntem nevoiți să investim noi sume în sistemul de irigații. Munca depusă este mare, puieții cresc destul de greu, durează și cinci ani la unele specii, și destul de puține persoane știu că avem și puieți ornamentali. Noi am vândut anul trecut puieți în valoare de 200.000 de lei, dar suma nu este suficientă pentru a acoperi cheltuielile”, mai spune Gabriel Doncean.

În județul Iași sunt 7 pepiniere unde se produc anual 2 milioane de puieți care pot fi plantați pe 400 de hectare

Astfel, un puiet din Pepiniera Galata se dezvoltă în câțiva ani pentru a putea fi plantat.

„Noi avem 7 pepiniere, pe o suprafață de 30 de hectare în tot județul, unde producem peste 2 milioane de puieți. Am putea asigura necesarul de puieți pentru împăduriri de 400 de hectare. În această toamnă, din păcate, dacă nu va ploua, nu vom putea face împăduriri. Până acum am împădurit aproximativ 80 de hectare în mai multe zone din județ. Mai facem și sponsorizări, oferim puieți gratis ONG-urilor sau primăriilor, dacă au nevoie”, a mai spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`