Prima pagină » National » În Olanda se va merge la toaletă cu certificat de vaccinare! Decizia autorităților a stârnit un val de reacții
În Olanda se va merge la toaletă cu certificat de vaccinare! Decizia autorităților a stârnit un val de reacții

În Olanda se va merge la toaletă cu certificat de vaccinare! Decizia autorităților a stârnit un val de reacții

21 sept. 2021, 09:48,
în National

Tot mai multe țări, printre care și România, introduc certificatul de vaccinare. Totuşi, autorităţile din Olanda au anunţat o măsură nu tocmai pe placul multor locuitori. Așadar, o persoană care nu s-a vaccinat poate să consume pe terasa unui bar, dar la intrarea în toaletă, aceeași persoană trebuie să prezinte certificatul verde de vaccinare.

Cel care a făcut anunţul este tocmai ministrul Sănătății din Olanda, iar anunţul a stârnit un val de reacţii în mediul online unde internauţilor nu prea le-a plăcut măsura destul de bizară.

Olanda va impune certificatele verzi pentru mersul la toaletă

În urmă cu doar o săptămână, autorităţile din Olanda au adoptat un pachet de legi menite pentru a relaxa lucrurile în țară. O măsură care a fost scoasă de parlamentarii olandezi este cea a respectării distanței fizice. Așadar, cetăţenii tării nu mai sunt obligaţi să respecte norma de distanţare fizică. Totuşi, la nivel de acces în spaţii interioare, autorităţile au adoptat prezentarea unui certificat verde. Interesant este faptul că parlamentarii au impus acest certificat în cazul barurilor, restaurantelor și festivalurilor dar a eliminat orice restricţie dacă clientul consumă produsul achiziţionat în afara unităţii, adică pe terasă. De altfel, controversa apare atunci când autorităţile au votat şi o excepţie cel puţin bizară. O persoană care nu are certificat verde şi consumă un produs pe terasa unităţii, dacă dorește să se ducă la toaletă care este în interior trebuie să prezinte un certificat de vaccinare:

„Dacă doriţi să folosiţi toaleta, va trebui să arătaţi codul QR”, a declarat ministrul sănătăţii, Hugo de Jonge, la postul de radio public NOS.

Uniunea Europeană a aprobat certificatul verde de vaccinare

În luna iunie 2021, Uniunea Europeană a aprobat utilizarea certificatului verde de vaccinare. Noile reglementări referitoare la certificatul Covid-19 a fost aprobat de către plenul PE, cu 546 de voturi pentrum, 93 împotriva şi 51 de abţineri (cetățenii Uniunii) şi 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Acest certificat va fi emis de către autorităţile naţionale şi va fi gratuit. Certificatul va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie, acesta având şi un cod QR. Documentul le poate dovedi autorităţilor ca deţinătorul a fost vaccinat sau s-a vindecat în urma infectării cu virusul şi a obţinut recent rezultatul negativ al testului Covid-19.

Pe de altă parte, autoritățile din România au anunțat faptul că certificatul de vaccinare este obligatoriu dacă o persoană care se află într-o localitate aflată în scenariul roşu dorește să intre într-un bar sau restaurant.

Certificatul verde de vaccinare este deja folosit pentru deplasarea în interiorul Uniunii Europene

De altfel, la apariţia certificatului verde de vaccinare, autorităţile din România au explicat importanta acestuia. De exemplu, românii pot călători fără restricţii în interiorul Uniunii Europene nefiind necesar efectuarea unui test rapid:

„Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa pe data de 27 mai 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`