Prima pagină » Actualitate » În numai o lună, 32 de ieșeni au fost diagnosticați cu forme grave de tuberculoză! Pacienții au spus medicilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași că nu au mers la spital de frică să nu se infecteze cu coronavirus
În numai o lună, 32 de ieșeni au fost diagnosticați cu forme grave de tuberculoză! Pacienții au spus medicilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași că nu au mers la spital de frică să nu se infecteze cu coronavirus

În numai o lună, 32 de ieșeni au fost diagnosticați cu forme grave de tuberculoză! Pacienții au spus medicilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași că nu au mers la spital de frică să nu se infecteze cu coronavirus

11 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Odată cu ridicarea restricțiilor, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, 32 de pacienți au fost diagnosticați cu tuberculoză. Aceștia au ajuns în stare gravă din cauză că au ignorat simptomele și mai ales pentru că nu s-au prezentat la spital. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză au povestit medicilor că le-a fost frică să se prezinte la spital pentru a nu se infecta cu noul coronavirus, iar alții au spus că nu au știut cui să se adreseze. Numai ieri, 10 mai, au fost diagnosticați la Spitalul de Pneumoftiziologie 10 pacienți cu tuberculoză. În total, pe județul Iași, sunt 370 pacienți care suferă de această boală contagioasă.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, în mai puțin de o lună, au fost diagnosticați cu tuberculoză 32 de pacienți. Medicul Adriana Sorete Arbore de la unitatea medicală spune că numărul de pacienți diagnosticați cu tuberculoză în ultima perioadă este foarte mare și, mai mult decât atât, că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. Boala contagioasă de care se tem toți pacienții are o frecvență mai mare la persoanele care provin din mediul rural, așa cum spune dr. Adriana Sorete Arbore. La Spitalul de Pneumoftiziologie au fost internați pacienți diagnosticați cu tuberculoză, cu vârstele cuprinse între 24 și 54 de ani, cei mai mulți dintre aceștia fiind bărbați. Din cauza faptului că boala este extrem de contagioasă, medicii sunt nevoiți ca pentru fiecare pacient diagnosticat să declanșeze o anchetă epidemiologică. În urma anchetei, au fost depistate cu tuberculoză familii întregi.

Zeci de pacienți au ajuns la spital după ridicarea restricțiilor și au fost diagnosticați cu forme grave ale tuberculozei

Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași a fost luat cu asalt după ridicarea restricțiilor de către pacienți care aveau simptome specifice tuberculozei. Ulterior, aceștia au fost diagnosticați, însă, din cauza faptului că nu s-au prezentat la timp, starea lor de sănătate s-a agravat.

„De pe data de 15 mai am înregistrat foarte multe cazuri de tuberculoză la Iași. Nu mai puțin de 32 de pacienți au fost diagnosticați cu acest tip de boală. Din păcate, boala nu este foarte zgomotoasă, iar pacienții ajung de multe ori prea târziu la spital, când boala deja s-a agravat. Din cauza faptului că s-au temut să se prezinte la medic pe perioada stării de urgență sau pur și simplu nu au știut cui să se adreseze, după ridicarea restricțiilor am avut un număr mare de pacienți care ni s-au adresat. Boala este extrem de contagioasă și, ca drept urmare, am început și anchetele epidemiologice în cadrul familial, dar și la locul de muncă”, spune dr. Adriana Sorete Arbore, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Dr. Adriana Sorete Arbore: „Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu tuberculoză”

De la data de 1 ianuarie 2020 și până în prezent, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași au fost diagnosticați cu tuberculoză 209 pacienți. Comparativ cu numărul de pacienți diagnosticați anul trecut în exact aceeași perioadă, anul acesta se observă o scădere. Astfel, anul trecut, în primul trimestru la Iași s-au înregistrat 321 de cazuri. Chiar și așa, medicii se așteaptă la o creștere mare a numărului de cazuri, pentru că pacienții au amânat venirea la spital din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor.

„Având în vedere adresabilitatea din numai o lună de la ridicarea restricțiilor, avem în vedere o creștere a numărului de pacienți cu tuberculoză. Ne așteptăm la ceea ce e firesc să se întâmple din cauza statusului socio-economic din Regiunea Moldovei. Tuberculoza este la fel de contagioasă ca infectarea cu noul coronavirus. Dacă un membru al familiei are tuberculoză sau un coleg, posibilitatea de a te infecta este extrem de mare. Am avut și copii infectați de la părinți. Tuberculoza se transmite pe cale aeriană”, adaugă medicul ieșean.

În medie, 5 ieșeni mor pe an din cauza tuberculozei pentru că ignoră simptomele bolii

Pacienții care suferă de tuberculoză au simptome aproape insesizabile, motiv pentru care întârzie să se prezinte la medic. Printre simptomele care apar se află transpirația nocturnă, tusea și scăderea în greutate. Aceste simptome nu sunt evidente și nici puternice. Sunt pacienți care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie în ultimul stadiu al bolii, iar la scurt timp mor.

„În medie, pe an, avem câte 5 pacienți care ajung la spital în ultimul stadiu și mor la scurt timp. Acest lucru se întâmplă pentru că aceștia ignoră simptomele, sunt nepăsători și stau acasă. Aceștia se prezintă la spital numai după ce boala se agravează, iar efectele sunt vizibile. Aceștia încep să scuipe sânge, încep să slăbească extrem de tare și au insuficiență respiratorie. Practic, tuberculoza se hrănește din om, din proteinele din organism, mănâncă plămânul, iar ca să vă puteți imagina, plămânul ajunge găurit ca o bucată de cașcaval. Cu toate acestea, mortalitatea pe Iași este mai mică decât în alte orașe din țară”, spune dr. Adriana Sorete Arbore.

Un pacient diagnosticat cu tuberculoză poate fi tratat și în 4 luni dacă ajunge la timp la spital

Medicul Adriana Sorete Arbore trage un semnal de alarmă și avertizează ieșenii că tuberculoza poate ucide. Medicul spune că în momentul în care o persoană are tuse seacă, transpirație nocturnă și stări febrile care persistă mai mult de 3 săptămâni, trebuie să meargă de urgență la medic pentru a putea fi salvată.

„Mulți cred că tuberculoza este egală cu cancerul. Nici pe departe nu este așa. Tuberculoza se tratează dacă pacienții ajung la timp la spital. Se poate trata această boală chiar și în 4 luni, dacă pacientul nu suferă de o formă gravă a bolii. Le recomandăm să consulte medicul de familie dacă au simptomele specifice și, ulterior, acesta îi va da trimitere către medicul specialist. Mai există o preconcepție asupra faptului că fumatul ar contribui la diagnosticarea cu tuberculoză. Nici acest aspect nu este adevărat. Într-adevăr, pacienții fumători se tratează mai greu, dar fumatul nu este o cauză. Tuberculoza se ia din aer, este extrem de contagioasă, totodată, tuberculoza poate ucide dacă nu este descoperită și tratată la timp”, încheie medicul ieșean.

România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE

România este pe primul loc din Uniunea Europeană (UE) ca incidență a tuberculozei, o boală contagioasă. potențial fatală. Tuberculoza poate afecta orice parte a corpului, dar în principal este o infecție a plămânilor. Boala este cauzată de un microorganism bacterian, bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis. Tuberculoza este considerată ca fiind cea mai periculoasă boală infecțioasă, provocând cel mai mare număr de decese la nivel mondial. În România, peste 1.000 de pacienți mor anual de tuberculoză, numărul fiind cosiderabil mai mare în comparație cu orice altă țară din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *