Astăzi, 4 aprilie 2025, se împlinesc 92 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari actori români, Ștefan Tapalagă. Cu o carieră remarcabilă în teatru și film, dar și cu un trecut impresionant în sport, Tapalagă rămâne o figură emblematică a culturii românești.
In Memoriam Ștefan Tapalagă!
Născut în 1933 la Dorohoi, și-a petrecut copilăria în vremuri tulburi, fiind martor la distrugerile provocate de Al Doilea Război Mondial. Inițial atras de scrimă, a devenit campion național și a fost desemnat „maestru al sportului”, însă firea sa impulsivă l-a împiedicat să obțină o carieră sportivă constantă. În cele din urmă, și-a urmat adevărata vocație și a ales actoria, absolvind Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.
„Nu eram constant. Azi învingeam pe oricine, dar la un concurs mare, mă enervam și terminam pe antepenultimul loc”, spunea actorul într-un interviu acordat GSP în anii 1980, rememorând momentele din cariera sa sportivă.
Cariera sa teatrală a început pe scena Teatrului „Al. Davila” din Pitești și a continuat la Teatrul de Comedie din Capitală, unde a jucat alături de mari actori precum Radu Beligan și Amza Pellea. În film, a debutat în 1958 și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din producții celebre precum „Brigada diverse în alertă”, „Dimitrie Cantemir” și „Cercul magic”.
Pe lângă talentul său excepțional, Tapalagă a fost și un om de o profunzime rară, studiind pantomima la Paris și dezvoltând o viziune unică asupra artei teatrale. Căsătorit cu regizoarea Sanda Manu și frate al renumitei actrițe Rodica Tapalagă, a lăsat o moștenire artistică de neprețuit.
Într-un interviu, Tapalagă sublinia că „un bun actor de comedie îşi dozează umorul pe care-l oferă în fiecare seară publicului. Există un dozaj al comicului. Trebuie să ştii când şi cât să faci publicul să râdă şi când să treci repede peste momentul la care s-ar putea râde”.
In memoriam Octavian Cotescu
De asemenea, România își amintește de marele actor Octavian Cotescu, care ar fi împlinit 94 de ani pe 14 februarie 2025. Deși destinul l-a răpit prea devreme, în 1985, la doar 54 de ani, moștenirea sa artistică rămâne vie. Cotescu a fost un simbol al dăruirii totale față de teatru, punând publicul mai presus de propria sănătate.
Debutând în 1951 la Teatrul Bulandra, a devenit un nume de referință în teatrul românesc, strălucind pe scene din întreaga țară. În cinematografie, a jucat în numeroase filme, însă rolul său memorabil din „Operațiunea Monstrul” (1976) l-a consacrat în comedia românească. Pe micile ecrane, a cucerit publicul cu personajul său din „Tanța și Costel”, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai vremii.
Viața sa personală a fost marcată de căsătoria cu actrița Valeria Seciu și de alegerea fiului lor, Alexandru, de a deveni călugăr pe Muntele Athos.