Prima pagină » Eveniment-Social » In Memoriam! O nouă figură a mediului cultural și academic din orașul Iași a murit! Este vorba despre fostul director al Palatului Culturii, istoricul și arheologul Vasile Chirica

In Memoriam! O nouă figură a mediului cultural și academic din orașul Iași a murit! Este vorba despre fostul director al Palatului Culturii, istoricul și arheologul Vasile Chirica

20 apr. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Luna aprilie 2021 provoacă, din nou, tristețe în cultură, arheologie și cercetarea din Iași. Fost director la Palatul Culturii, cercetătorul și istoricul Vasile Chirica a murit. Acesta s-a născut în anul 1943. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din Iași în 1968. A devenit Doctor în Științe istorice în 1980 și cercetător la Institutul de Arheologie, tot din Iași

După moartea marelui universitar și academician Ioan Caproșu, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, o nouă pierdere provoacă tristețe în mediul cultural și științific. Fost director la Palatul Culturii, cercetătorul și istoricul Vasile Chirica a murit. Acesta s-a născut în anul 1943. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 21 aprilie 2021, ora 12:00, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Socola Mică (Iași). Acesta a absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie din Iași în 1968. A devenit Doctor în Științe istorice în 1980 și cercetător la Institutul de Arheologie, tot din Iași. În perioada 1997 – 2000 a fost director general al Complexului Național Muzeal „Moldova”. De asemenea, acesta a ocupat funcția de editor al revistei științifice „Bibliotheca Archaeologica Iassiensis”. În 1986 a primit valorosul premiu „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

Arheologul Vasile Chirica a luptat pentru salvarea marilor vestigii ale orașului Iași

Atât înainte de 1990, dar mai ales după evenimentele din 1989, arheologul Vasile Chirica a luptat pentru salvarea marilor vestigii ale orașului Iași. A derulat numeroase activități de studiere și investigare a vestigiilor trecutului, de milenii și milenii, atât pe teritoriul județului Iași, dar și din Moldova. A fost cel care a semnalat și luptat ca monumentele istorice să fie puse în valoare și protejate. Construcțiile de la vechea Curte Domnească, amplasate în capitala Moldovei, au fost și ele în atenția arheologului și istoricului Vasile Chirica.

Conform lui Mihai Gligor, la aniversarea legată de împlinirea a 70 ani a lui Vasile Chirica, „un proiect de cercetare de care s-a simțit atașat profesorul Chirica a fost implementarea la Institutul din Iași a temei de cercetare «Comunități umane și creația lor materială și spirituală în preistoria și protoistoria spațiului carpato-nistrean» în cadrul proiectului «Științele socio-umaniste în contextul evoluției globalizate – dezvoltarea și implementarea programului de studii și cercetare postdoctorală 2010-2013». Și-a dorit foarte mult să transforme oportunitatea acestui amplu proiect de cercetare într-un succes”, arată Gligor.

Vasile Chirica a fost un profesor și un cercetător exigent, preocupat în permanență de treaba bine făcută

Pe de altă parte, acesta arată că:

„Rezultatele științifice cuantificabile ale bursierilor domniei sale dovedesc că a reușit cu prisosință. Dincolo de latura profesională a acestei colaborări, desfășurată pe o perioadă de doi ani, a fost impresionantă grija părintească cu care i-a înconjurat pe studenți. Vasile Chirica a fost un profesor și un cercetător exigent, preocupat în permanență de treaba bine făcută. Dojana din vorbele sale căpăta o greutate aparte tocmai pentru că întotdeauna avea o acoperire ce se baza pe argumente”.

De reamintit că Vasile Chirica a fost fondator și editor al seriei „Bibliotheca Archaeologica Iassiensis”, membru în Colegiul de redacție a prestigioasei reviste „Arheologia Moldovei„, ambele apariții editoriale sub egida Institutului de Arheologie, Academia Română, filiala Iași. A coordonat grant-uri și proiecte de cercetare importante, cu rezultate de mare impact asupra deslușirii tainelor civilizațiilor preistorice. Deși Vasile Chirica a fost un neobosit arheolog de teren (săpături la Cucuteni-Cetățuie; Ripiceni-Izvor; Mitoc-Malu Galben, Ohaba Ponor; Baia de Fier, Nandru-Peștera Curată, Peștera Spurcată; Gura Cheii Râșnov; Ceahlău-Dârțu, Cosăuți, Molodova V), a fost în egală măsură preocupat de elementele de spiritualitate, de descifrarea simbolurilor artei paleolitice, neolitice și eneolitice, de studiul religiilor preistorice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *