Prima pagină » Local » În Lunca Jijiei vor fi create coridoare verzi care să ofere mai mult spațiu pentru râuri, în caz de inundații în Iași și zona Moldovei
În Lunca Jijiei vor fi create coridoare verzi care să ofere mai mult spațiu pentru râuri, în caz de inundații în Iași și zona Moldovei

În Lunca Jijiei vor fi create coridoare verzi care să ofere mai mult spațiu pentru râuri, în caz de inundații în Iași și zona Moldovei

20 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

În Lunca Jijiei se vor crea coridoare verzi, care vor oferi mai mult spațiu pentru râuri în cazul inundațiilor din Iași și zona Moldovei. Lucrările vor fi realizate de Apele Române, în cadrul proiectului „Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia”

În zona Lunca Jijiei vor fi create un fel de coridoare verzi care vor oferi mai mult spațiu pentru râuri în perioada inundațiilor din Iași și zona Moldovei. Este vorba despre o serie de lucrări care se vor realiza în cadrul proiectului „Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia”. În acest sens, Agenția de Protecție a Mediului APM Iași a emis ghidul privind raportul impactului de mediu, iar oficialii Agenției Naționale Apele Române au aprobat ultimele detalii ale proiectului la sfârșitul săptămânii trecute.

„A avut loc o videoconferință la care au participat reprezentații AN Apele Române, ABA Prut-Bârlad și proiectanții care se ocupă de elaborarea documentelor pentru obținerea finanțării proiectului «Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia». Scopul întâlnirii a fost de a stabili ultimele detalii după emiterea avizului Comisiei Teritoriale Moldova de Avizare a Documentațiilor de Evaluare a Stării de Siguranță în Exploatare a Barajelor și s-au discutat acțiunile de urgentare a obținerii finanțării”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Se investesc 150 milioane euro în reamenajarea zonei inundabile Jijia

Proiectul ar urma să fie realizat cu ajutorul fondurilor europene sub forma unei infrastructuri verzi, fiind vorba mai ales despre măsuri de remeandrare a albiilor, prin crearea unor coridoare verzi care să ofere mai mult spațiu pentru râuri.

„Proiectul propus spre finanțare din fonduri europene POIM Axa 5 – Reconectare și restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia este foarte important deoarece pagubele provocate de cursurile de apă Buhai și Jijia ca urmare a inundațiilor din anii 2005, 2006 și 2010 au fost colosale. Valoarea totală a proiectului este de 150 milioane de lei cu TVA”, au mai precizat oficialii ABA Prut-Bârlad.

Lucrările de refacere a albiei Jijia au bătut pasul pe loc 25 de ani

Acest proiect propus de Agenția Națională Apele Române a fost întârziat ani de-a rândul, fiind anunțat la intervale de timp regulate. După inundațiile din perioada mai-iunie 2020 însă, autoritățile au organizat mai multe ședințe în care au aprobat ultimii indicatori financiari ai proiectelor. De altfel, lucrările investiției au început în anul 1989 și s-au derulat pe baza Proiectului de execuție la baza căruia a stat nota de comandă aprobată prin Decretul Consiliului de Miniștri Nr. 319/1988. Lucrările au bătut pasul pe loc mai bine de 25 de ani din cauza unor probleme cu terenurile aflate în perimetrul acumulării de apă. Lucrarea de amenajare cuprinde zona de amonte de orașul Dorohoi, județul Botoșani, și până în localitatea Țigănași, județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *