Prima pagină » Local » În luna august, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a făcut peste 3.000 de internări de zi! Managerul unității medicale spune că numărul de pacienți s-a dublat! Ec. Ioan Bârliba: „Preferă acest tip de internare din frica de a nu se infecta cu COVID-19”

În luna august, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a făcut peste 3.000 de internări de zi! Managerul unității medicale spune că numărul de pacienți s-a dublat! Ec. Ioan Bârliba: „Preferă acest tip de internare din frica de a nu se infecta cu COVID-19”

07 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

În luna august, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a făcut peste 3.000 de internări de zi. Managerul unității medicale spune că, în comparație cu anul precedent, numărul de internări de zi raportate lunar aproape că s-a dublat. Ec. Ioan Bârliba crede că pacienții preferă internarea de zi în locul celei continue din frica de a nu se infecta cu COVID-19

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, luat cu asalt de mii de pacienți. În numai o lună, unitatea medicală a înregistrat 3.000 de internări de zi. La acestea se adaugă un număr de 800-900 de prezentări zilnice în ambulatoriul spitalului și 200-250 la Unitatea de Primiri Urgențe. Din cauza numărului mare de prezentări la această unitate medicală, managerul spune că cantitatea materialelor de protecție și a dezinfectantelor s-a dublat, iar în unele cazuri este nevoie de 10 ori mai mult decât în perioada de dinaintea pandemiei de COVID-19. Fiind spital de urgență, unitatea medicală îngrijește toți pacienții cu diverse afecțiuni din toată regiunea Moldovei. Chiar dacă nu este spital suport COVID-19, medicii de la această unitate medicală tratează pacienții ca fiind suspecți de coronavirus.

Ec. Ioan Bârliba: „Din 1.100 de paturi avem ocupate 400 pentru că trebuie să respectăm măsurile de distanțare”

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au înregistrat 3.000 de internări de zi în luna august. Ec. Ioan Bârliba spune că pacienții preferă internarea de zi și nu cea continuă, și asta pentru că le este frică să nu se infecteze cu coronavirus.

„Comparativ cu anii precedenți, am observat o creștere majoră a numărului de internări de zi. Pacienții preferă să vină să-și facă analizele, să-și ia tratamentul și să primească diagnosticul, iar mai apoi să meargă la domiciliu din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Totodată, în ambulatoriu avem zilnic, 700-800 și 900 de prezentări, iar în Unitatea de Primiri Urgențe avem în medie 200-250 de prezentări zilnic. În ceea ce privește internarea continuă, se aplică doar în cazul pacienților care reprezintă o urgență și electiv pacienților care suferă de boli cronice. În condiții de pandemie, spitalul e ocupat la capacitate maximă. Din 1.100 de paturi, avem ocupate 400 pentru că trebuie să respectăm măsurile de distanțare”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Din cauza adresabilității crescute pentru internările de zi, ambulatoriu și UPU, cheltuielile spitalului s-au înzecit

Din cauza adresabilității crescute, cheltuielile pentru materialele de protecție sau dezinfectante s-a dublat, s-a triplat, iar în unele cazuri s-a înzecit. Chiar dacă nu este unitate suport COVID-19, medicii tratează fiecare pacient ca fiind suspect de coronavirus. Ca drept urmare, în contact cu fiecare pacient, medicii au nevoie de materiale de protecție.

„Valoarea și cantitatea materialelor de protecție și a dezinfectantelor s-a dublat, s-a triplat și în unele cazuri s-a înzecit. Preluăm toți pacienții pornind de la premisa că au COVID-19. Atât medicii, asistenții, cât și personalul auxiliar angajat au nevoie de materiale de protecție. Am creat măsuri sigure care să prevină răspândirea infecției cu coronavirus. Pentru a putea achiziționa aceste materiale primim bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, 80 la sută, iar restul le achiziționăm din fonduri proprii”, mai spune managerul unității medicale.

Pentru a merge în ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, ieșenii trebuie să-și facă o programare telefonică

Pacienții care solicită internări de zi la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt persoane cu sau fără afecțiuni cunoscute. Unitatea medicală primește pentru internarea de zi și pacienții care doresc să-și facă un set de analize. Dacă este necesar, medicul curant le pune un diagnostic și le prescrie tratament. În funcție de complexitatea analizelor sau a controlului, pacientul poate pleca la domiciliu la cateva ore distanță. Totodată, la unitatea medicală, pentru a merge în ambulatoriu, ieșenii trebuie să știe că se face o programare telefonică și că se pot adresa spitalului între orele 7-12 și 13-18, în fiecare zi, de luni până vineri. Cele mai solicitate servicii din ambulatoriu sunt către clinica de diabet, unde pacienții se adresează pentru prescriere medicală. Totodată, cei înscriși în Programele Naționale de Sănătate merg la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru a primi prelungirea tratamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`