Prima pagină » Local » În iulie 2023, 2.942 de persoane au fost testate pentru hepatitele B și C în cadrul programului LIVERO

În iulie 2023, 2.942 de persoane au fost testate pentru hepatitele B și C în cadrul programului LIVERO

21 aug. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

În luna iulie a anului 2023, prin intermediul programului LIVERO, 2.942 de persoane au fost testate pentru hepatitele B și C. Din totalul de testări efectuate, 60 de persoane au fost depistate pozitiv pentru hepatita B și 46 pentru hepatita C

Pot beneficia gratuit de screening pentru hepatitele B și C persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care au domiciliul în regiunile Nord-Est sau Sud-Est. De asemenea, acestea trebuie să nu fie însărcinate și nici lipsite de libertate.

În luna iulie, 2.942 de persoane din regiunile Nord-Est și Sud-Est au fost testate pentru hepatitele B și C

o imagine cu harta testarilor din judetul Neamt

Începând cu luna august, prin intermediul programului LIVERO, se vor efectua testări gratuite pentru depistarea precoce a hepatitelor B și C, în mai multe orașe și comune din județul Neamț

Pe durata lunii iulie s-au realizat 1.692 de testări în regiunea Nord-Est, fiind depistate pozitiv pentru hepatita B 39 de persoane, iar pentru hepatita C, 27 de persoane. Pe durata lunii iulie, în regiunea de Sud-Est au fost realizate 1.250 de testări, 21 de persoane fiind depistate pozitiv pentru B, în timp ce pentru hepatita C au fost depistate pozitiv 21.

Testările au avut loc în cadrul programului LIVE (RO) 2 – EST- Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est.

Proiectul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS). Prin intermediul acestui proiect se urmărește reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare, hepatite B și C, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente antivirale.

Locuitorii din mai multe orașe și comune din județul Neamț se vor putea testa gratuit pe hepatitele B și C

o imagine cu mai multe probe de sange

Pot beneficia gratuit de screening pentru hepatitele B și C, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care au domiciliul în regiunile Nord-Est sau Sud-Est

Începând cu luna august, prin intermediul programului LIVERO se vor efectua testări gratuite pentru depistarea precoce a hepatitelor B și C, în mai multe orașe și comune din județul Neamț. Astfel, dr. Cătălina Chirilă, dr. Liliana Georgeta Dorofte, dr. Marinella Vâlculescu, dr. Laura Astanei și dr. Cătălina Laura Spiridon  vor testa gratuit persoanele din Piatra-Neamț. Dr. Andreea Cătălina Gulea și dr. Elena Mușat vor realiza testări gratuite locuitorilor din municipiul Roman.

În comuna Pipirig, județul Neamț, vor realiza testări gratuite pentru hepatitele B și C medicii dr. Simona Smîntînă, dr. Rodica Bujor și dr. Carmina Ana. Dr. Nerina Rivona Penișoara va testa pentru cele două tipuri de hepatită pe locuitorii din comuna Grințieș. Dr. Ingrid Dalila Mărculescu va realiza testări în rândul locuitorilor din comuna Dragomirești, timp în care dr. Oana Zizica Atănăsoaiei va realiza testări în comuna Costișa. Și locuitorii din Bălănești-Bărgăuani vor putea beneficia de testările gratuite pentru depistarea precoce a hepatitelor B și C.

Pentru aceasta trebuie să se prezinte la cabinetul medicului Claudia Elena Săsăran. Dr. Adolfina Stoica îi va testa pe locuitorii din Bicazu Ardelean, iar dr. Constantin Neagu se va ocupa de testarea persoanelor din comuna Grumăzești. Dr. Raluca Adina Enaru va testa gratuit locuitorii comunei Crăcăoani, iar dr. Daniela Andrușcă pe cei din comuna Valea Ursului.

De testări gratuite pentru depistarea hepatitelor B și C se vor bucura și locuitorii comunei Țibucani, unde acestea vor fi realizate de dr. Ioana Sârbu. În acest timp, dr. Klara Sârbu va testa gratuit locuitorii din Târgu-Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *