Prima pagină » Local » În intervalul 19-21 septembrie, unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă pe esplanada Palas din fața Teatrului „Luceafărul”
În intervalul 19-21 septembrie, unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă pe esplanada Palas din fața Teatrului „Luceafărul”

În intervalul 19-21 septembrie, unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă pe esplanada Palas din fața Teatrului „Luceafărul”

19 sept. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin s-a retras din Parcul Copou. Cu toate acestea, între 19 și 21 septembrie 2022, aceasta va putea fi găsită pe esplanada Palas din fața Teatrului „Luceafărul”, unde, în intervalul 9:00-15:00, medicii din cadrul IRO Iași vor realiza testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau

Femeile care doresc să beneficieze de testare gratuită trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate și cu o copie după aceasta, cardul de sănătate sau trimiterea nefiind necesare. Testarea durează doar 5 minute, iar doamnele și domnișoarele trebuie să se pregătească așa cum fac în cazul unui consult ginecologic obișnuit.

Unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă pentru următoarele 3 zile în Iași

Din cauza vremii nefavorabile, au survenit modificări în programul unității mobile de screening de cancer de col uterin. În data de 17 septembrie 2022, unitatea s-a retras din Parcul Copou, iar ziua de testări gratuite HPV și Babeș Papanicolau s-a anulat.

Dacă vremea va permite, în intervalul 19-21 septembrie 2022, între orele 9:00-15:00, unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă pe esplanada Palas din fața Teatrului „Luceafărul”.

Tinerele cu vârste între 25 și 29 de ani vor face testare Babeș Papanicolau, iar femeile cu vârste cuprinse între 30 și 64 vor beneficia de testare HPV. Acestea vor avea nevoie doar de carte de identitate și copie după aceasta, cardul de sănătate sau trimiterea nefiind necesare.

Testările sunt gratuite și au loc în cadrul proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași în județele din nord-estul țării (Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Vaslui), împreună cu Fundația Enable România.

Echipa medicală le va recolta secreții de la nivelul colului, de aceea doamnele și domnișoarele trebuie să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic.

Programul testărilor gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin continuă în cea de-a doua parte a lunii septembrie

În data de 19 septembrie, o unitate mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin va fi prezentă, de la ora 9:00, în fața primăriei Răducăneni. Pe 20 septembrie, o caravană IRO se va deplasa în comuna Zvoriștea, județul Suceava. Mai apoi, pe 23 septembrie, de testări gratuite împotriva cancerului de col uterin vor beneficia femeile din comuna Cordăreni, județul Botoșani. Unitatea mobilă va fi prezentă, începând cu ora 10:00, în fața Căminului Cultural. Pe 26 septembrie, medicii din cadrul IRO Iași vor efectua testări Babeș Papanicolau sau HPV femeilor din comuna Butea, județul Iași.

Caravana va fi prezentă de la ora 8:30, în fața dispensarului. Cea de-a doua unitate mobilă se va deplasa în comuna Stolniceni Prăjescu, putând fi găsită în fața Căminului Cultural, de la ora 9:00. În data de 27 septembrie, unitatea mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin se va deplasa în orașul Siret, județul Suceava, fiind prezentă în curtea Spitalului de Psihiatrie, de la ora 10:00. Pe 28 septembrie, de la ora 10:00, caravana IRO Iași va putea fi găsită în municipiul Suceava, județul Suceava, în curtea Bisericii „Sf. Vineri”. Pe 29 septembrie, vor putea beneficia de testare gratuită împotriva cancerului de col uterin femeile din comuna Fântânele, județul Iași. Astfel, unitatea mobilă de screening va staționa de la ora 8:30, la Centrul de zi din comună.

 Testările împotriva cancerului de col uterin pentru luna septembrie se vor încheia în data de 30 septembrie, când unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin va fi prezentă, de la ora 10:00, în comuna Cristești, județul Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024