Prima pagină » Local » În Iași sunt farmacii unde testarea pentru COVID-19 este gratuită! Informații importante pentru cei care vor să scape de griji. Iată lista cu cele zece locuri

În Iași sunt farmacii unde testarea pentru COVID-19 este gratuită! Informații importante pentru cei care vor să scape de griji. Iată lista cu cele zece locuri

02 oct. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

În zece farmacii din Iași există teste rapide, gratuite, pentru depistarea virusului COVID-19. Testele sunt gratuite, însă serviciul de testare poate fi contra cost. Reprezentanții farmaciilor spun că percep această taxă de testare, care este de 28 sau 39 de lei, în funcție de farmacie, pentru că persoana care efectuează testarea trebuie plătită, plus că și cheltuielile echipamentelor folosite de farmaciști trebuie acoperite. Într-o singură farmacie din cele 10, nu se percepe taxă de testare

Ieșenii se pot testa gratuit în 10 farmacii din județ și municipiu Iași! Testele sunt gratuite, însă fiecare farmacie poate percepe o taxă. Reprezentanții farmaciilor explică faptul că testele sunt oferite gratuit de către Ministerul Sănătății, pentru toate persoanele doritoare de testare, însă serviciul de testare este contra cost.

„Noi toți am făcut niște cursuri pentru a putea testa și avem niște diplome. Testele le primim gratuit de la minister, pe acestea nu se percepe niciun cost, însă testarea costă 28 de lei la noi în farmacie. Acest preț este pentru a acoperi costurile echipamentelor pe care le folosim la fiecare pacient în parte, pe care noi le achiziționăm. Trebuie folosită câte o mască la fiecare persoană în parte.

Nu percepem bani pe test, ci pe serviciul de testare. Acest test este rapid, iar rezultatul se obține în cel mai scurt timp. Testarea se realizează în cadrul farmaciei, unde este amenajat un spațiu special. Pentru testare se face programare telefonică sau direct în farmacie. Avem și teste rapide la vânzare, care costă 50 de lei, iar dacă se dorește testarea în farmacie, de către un farmacist de la noi, prețul este de 56 de lei”, a declarat Adina Popiță, farmacist-șef Medimfarm, Nicolina – Iași.

În cinci farmacii Larafarm, din cele zece existente în Iași, serviciul de testare este de 39 de lei.

„Testul este gratuit, serviciul de testare nu, pentru că personalul nostru are nevoie de echipament și multe alte lucruri care costă. Serviciul de testare este de 39 de lei în farmaciile noastre, iar testarea se face doar pe baza programărilor, deoarece testele sunt limitate”, au precizat reprezentanții Larafarm Iași.

Într-o singură farmacie din cele zece, serviciul de testare este 100 la sută gratuit

Reporterii „BZI” s-au deplasat la cele zece farmacii din județ și din municipiul Iași, iar la farmacia Indrafarm, din comuna Valea Lupului, județul Iași, testarea este 100 la sută gratuită. Acolo nu se percepe taxă pentru serviciile de testare. În interiorul farmaciei este amenajat un colț special cu scaun și paravan, unde se efectuează testarea. Farmaciștii susțin că numărul solicitărilor pentru testarea gratuită a crescut odată cu începerea anului școlar.

„Chiar eu mă ocup de testare, am făcut cursul special pentru așa ceva. Nu am avut până acum prea multe solicitări de testare, deoarece nici oamenii nu prea au știut de acest serviciu. De când a început școala, numărul programărilor pentru testări a crescut considerabil. În fiecare zi vin oameni care întreabă de teste, părinți cu copii, bătrâni, toată lumea se poate testa 100 la sută gratuit. Este nevoie doar de programare și atât. Avem aici un spațiu special, tragem paravanul, ne echipăm corespunzător și facem testarea, asta e tot”, a spus angajata farmaciei Indrafarm, din comuna Valea Lupului, din Iași.

Lista celor zece farmacii din Iași unde se găsesc teste rapide, gratuite

În peste 100 de farmacii din țară se efectuează testarea gratuiă pentru COVID-19, zece dintre acestea sunt în Iași. Testarea Covid cu teste gratuite antigen rapide în farmacii este un proiect al Ministerului Sănătății. În prezent, există 106 de spații în toată țara (19 județe) în care deja te poți testa, iar în perioada următoare, lista va cuprinde și alte puncte ale rețelelor farmaceutice din România. În acest fel crește accesul la testare.

Cele zece farmacii din Iași sunt: Mediafarm Topfarm – Șoseaua Nicolina 44, Iași; strada. Sf. Lazăr 47; Târgu Frumos, strada. Cuza Vodă, nr. 50; Farmacia Lara Farm – strada Calea Chișinăului, Iași; Complex Carrefour Era Iași; strada Lascăr Catargi Iași; sat Valea Adâncă, com. Miroslava, jud. Iași, sat Lunca Cetățuii, com. Ciurea, jud. Iași; Farmacia Indrafarm – comuna Valea Lupului, jud. Iași și Farmacia Help Net – Str. Rediu Tătar, nr. 4, bl. 481, parter Iași. Testele antigen rapide sunt puse la dispoziția farmaciilor, gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică, iar farmaciile pot percepe o taxă pentru acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *