În Iași, a avut loc un curs inedit de chirurgie oculoplastică: „Este o noutate pentru România, suntem singurul centru universitar care pregătește un astfel de curs” – GALERIE FOTO/VIDEO

22 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Local

Ieri, 21 mai 2024, a avut loc cea de-a doua ediție a Cursului practic de chirurgie oculoplastică pe model animal, manifestare desfășurată în cadrul Reuniunii Anuale a Oftalmologilor, care a ajuns, anul acesta, la cea de-a 60-a ediție. Cursanții au lucrat pe modele de oi și bovine cu lupe cu magnificație și sursă de lumină atașată, precum și cu instrumentar de oftalmologie.

Cea de-a doua ediție a Cursului de chirurgie oculoplastică

Marți, 21 mai 2024, în Iași, a avut loc un eveniment care este unic în România! Este vorba despre cea de-a doua ediție a Cursului practic de chirurgie oculoplastică, manifestare desfășurată în cadrul Reuniunii Anuale a Oftalmologilor, care a ajuns, anul acesta, la cea de-a 60-a ediție.

Echipa directorilor de curs este alcătuită din prof. dr. Camelia Bogdănici, asist. univ. dr. Anisia Alexa, șef. lucr. Nicolae Ghețu, drd. Călina Sandu, alături de echipa de medici voluntari organizatori, formată din dr. Ganea Cosmin, dr. Roxana Ciuntu, dr. Ioana Purice, dr. Marina Gavrilaș, dr. Marta Croitoiu, dr. Ana Picioroagă, dr. Andreea Ciolacu, dr. Donica Vlad, dr. Alexandru Stoian și dr. Liviu Damian.

Cei 24 de participanți au lucrat pe modele de oi și bovine cu lupe cu magnificație și sursă de lumină atașată, dar și cu instrumentar de oftalmologie, care a intrat în posesia lor la încheierea cursului.

„Este un proiect pilot, ne aflăm la cea de-a doua ediție a cursului de chirurgie oculoplastică. Scopul acestui curs care este non-profit, este să ne întâlnim cu tinerii medici și să împărtășim tehnicile pe care le cunoaștem cel mai bine. Este greu să găsești un mentor în domeniul chirurgiei oculoplastice, astfel că ne mentorăm unii pe alții. Este un curs pe modele animale și ne dorim să îi învățăm pe cursanți pașii didactici cu o foarte mare atenție, înainte de a începe să facă intervențiile chirurgicale pe oameni. Este un ghidaj, ca și atunci când copilul învață să scrie, noi suntem la primii pași, suntem 24 la număr”, spune asist. univ. dr. Anisia-Iuliana Alexa, medic primar oftalmolog.

Reuniunea Anuală a Oftalmologilor a ajuns la cea de-a 60-a ediție

Astăzi, 21 mai 2024, are loc deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor. Evenimentul ajuns la cea de-a 60-a ediție este cea mai veche manifestare medicală din România.

„A început cea de-a 60-a manifestare a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor. Deja am avut un workshop pentru rezidenți, iar astăzi (n.r. – 21 mai) se desfășoară un curs practic de chirurgie oculoplastică. Este o noutate introdusă de anul trecut pentru România, suntem singurul centru universitar care pregătește un astfel de curs atât pentru medicii rezidenți, cât și pentru medicii primari. Mâine (n.r. – 22 mai), vom avea o deschidere oficială a evenimentului la Piatra Neamț, pentru că Reuniunea Anuală a Oftalmologilor a început la Piatra Neamț.

De joi, vom continua din nou la Iași, unde vom avea manifestările propriu-zise, cu tot ce înseamnă patologie oftalmologică, cu o serie de cursuri, simpozioane, cu noutăți în ceea ce înseamnă inteligența artificială în oftalmologie, deci viitorul”, declară prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași, a transmis faptul că anul acesta vor participa medici specialiști din mai multe țări.

„Anul acesta, se intitulează această reuniune «Trecut, prezent și viitor», astfel încât vorbim despre trecut în Piatra Neamț, vorbim despre prezent la Iași și bineînțeles că pregătim viitorul. Avem invitați din Israel, Germania, Ungaria și Republica Moldova. Este cea mai veche manifestare medicală, 60 de ani spune ceva și are tradiție, oftalmologii iubesc Iașul în mod deosebit, iar partea științifică a avut un nivel înalt. Avem peste 500 de invitați, suntem aproape jumătate de oftalmologii din România”, a adăugat prof. dr. Camelia Bogdanici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

Dr. Roxana Ciuntu a transmis faptul că chirurgia oculoplastică capătă tot mai mult valențe estetice.

„Aflat la cea de-a doua ediție, Cursul practic de chirurgie oculoplastică este un proiect pilot în România, ce are drept scop formarea unei comunități de medici pasionați de chirurgia oculoplastică, o nișă a chirurgiei oftalmologice specializată în tratamentul malpozițiilor palpebrale, al tumorilor palpabrale, în reconstrucția perioculară după traumatisme sau în context oncologic.

De asemenea, chirurgia oculoplastică capătă tot mai mult valențe estetice, precum blefaroplastia. Cursul de astăzi (n.r. – 21 mai) este un curs cu participare națională, din toate colțurile României, dar și internațională, din Germania și Republica Moldova. Este o onoare să se reunească, la Iași, oftalmologi și chirurgi plasticieni, ca dovadă a colaborării multidisciplinare în vederea investiției în educația chirurgicală a tinerilor medici”, a spus dr. Roxana Ciuntu referitor la cursul de chirurgie oculoplastică.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *