Prima pagină » Eveniment-Social » În două săptămâni, începe școala, iar elevii de la Pedagogic vor învăța tot la Colegiul „Asachi”. Șefa ISJ Iași: „În luna octombrie, elevii vor putea merge în școala modulară”
În două săptămâni, începe școala, iar elevii de la Pedagogic vor învăța tot la Colegiul „Asachi”. Șefa ISJ Iași: „În luna octombrie, elevii vor putea merge în școala modulară”

În două săptămâni, începe școala, iar elevii de la Pedagogic vor învăța tot la Colegiul „Asachi”. Șefa ISJ Iași: „În luna octombrie, elevii vor putea merge în școala modulară”

26 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În două săptămâni, începe anul școlar 2024-2025, iar clopoțelul va suna pentru, aproximativ, 135.000 de elevi ieșeni! Deși în acest moment se montează containerele în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, elevii vor începe anul școlar tot la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. Iată când vor putea învăța aceștia în școala modulară

Elevii Colegiului Pedagogic din Iași vor începe școala la Colegiul Tehnic „Asachi”

În data de 9 septembrie 2024, începe noul an școlar, însă nu vine cu vești bune pentru elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Aceștia vor începe anul tot la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, deoarece montarea școlii modulare nu va fi gata în timp util.

Luciana Antoci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, declară faptul că școala modulară va fi una generoasă, luminoasă și aerisită.

„La Colegiul Pedagogic «Vasile Lupu» este o poveste pe care o tot construim acolo de câțiva ani. Au fost găsite resurse foarte generoase, vorbim de 33 de milioane de euro, care vin pentru reabilitarea Castelului Vasilian. Au început lucrările acolo, se lucrează intensiv pe clădirea veche, iar de două săptămâni, se lucrează pe montarea școlii modulare, care arată foarte bine. Este o diferență între containerele clasice pe care le-am mai văzut în sistem folosite și modulele ce se montează acolo. Aceste module pot reconstitui spații de învățare similare unei școli clasice. Ele sunt generoase, luminoase, au un volum de aer foarte bun, au toalete în interior, spații pentru laboratoare, cancelarie, holurile sunt standard. Cu alte cuvinte, va fi gata această școală modulară, dar nu pe 9 septembrie 2024”, declară Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Conform informațiilor oferite de către Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, deja a fost făcut un protocol între Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. Elevii ar putea învăța în școala modulară începând cu luna octombrie a acestui an. „Deja s-a făcut un protocol între Colegiul Pedagogic și Colegiul Asachi, pentru că ei se cunosc deja și au o rutină de a funcționa împreună, astfel încât, începutul de an școlar pentru Colegiul Pedagogic să se producă tot în aceleași condiții în care au funcționat anul trecut. Din ceea ce spun constructorii, în luna octombrie, elevii vor putea merge în școala modulară unde vor învăța până când va fi terminat Castelul Vasilian. Din perspectiva aceasta se îndeplinește ceea ce și-au dorit și ei și ceea ce ne-am dorit și noi încă de anul trecut, când s-a luat decizia renovării”, adaugă Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Lucrările de modernizare a Colegiului Pedagogic vor dura, cel puțin, 3 ani

Toți elevii Colegiului Pedagogic vor învăța în școala modulară care va găzdui, temporar, activitatea din cadrul instituției de învățământ.

„Ne bucurăm că această problemă este într-o formă de gestionare modernă și corespunde standardelor pe care le întâlnim, peste tot, în Uniunea Europeană. Am fost pe șantier, am stat de vorbă cu patronul firmei care face școala modulară și ne spunea că, practic, aceste module sunt folosite în toate școlile din Uniunea Europeană atunci când se intră pe program de reabilitare sau de restaurare. Abia așteptăm să poată fi dată în folosință. Toți elevii colegiului vor învăța acolo, pentru că a fost gândită în funcție de necesarul școlii. Nu va fi nevoie de nici o relocare și este un mare beneficiu, mai ales că noi știm, că liceul are foarte mulți elevi care vin din mediul rural sau vin chiar din toată zona Moldovei. Sunt cazați la căminul care este funcțional și sigur că este foarte important ca și școala să fie aproape de cămin și de cantină”, mai spune Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Amintim faptul că, pe data de 10 iunie 2024, au început lucrările de modernizare, consolidare și refuncționalizare a imobilului – monument istoric a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Lucrările vor dura, aproximativ, trei ani.

„Reabilitarea Castelului Vasilian va dura, aproximativ, trei ani, din ceea ce știu. Este o lucrare amplă acolo, nu este doar o reabilitare, este o restaurare, pentru că este clădire de patrimoniu, iar restaurarea presupune și costuri mai mari, presupune și un timp mai îndelungat de lucru. Va fi, probabil, una dintre cele mai frumoase școli pedagogice din țară”, mai spune Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, în legătură cu elevii Colegiului Pedagogic din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024