Prima pagină » Local » În doar cinci zile, aproximativ 500 de ieșeni au mers și au donat! Pompieri, fotbaliștii de la Politehnica Iași și oameni simpli au mers cu mic, cu mare pentru a face cel mai frumos cadou în prag de sărbători

În doar cinci zile, aproximativ 500 de ieșeni au mers și au donat! Pompieri, fotbaliștii de la Politehnica Iași și oameni simpli au mers cu mic, cu mare pentru a face cel mai frumos cadou în prag de sărbători

13 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

S-a încheiat prima săptămână a celei mai mari campanii de donare sanguină din Iași. La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iași au ajuns în primele cinci zile aproximativ 500 de eroi. Oameni simpli, pompieri, cu mic, cu mare, au mers și au donat pentru a salva viețile celor pentru care o picătură de sânge face diferența între viață și moarte

Aproximativ 500 de ieșeni au mers și au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) în cadrul campaniei naționale „De 20 de ani eroi!”, care are ca scop creșterea rezervelor sanguine din spitalele ieșene, deoarece lipsa tot mai mare de sânge are urmări grave pentru pacienți. Grupuri de prieteni, părinți cu copii și persoane care merg periodic să doneze au făcut o faptă bună în prag de sărbători pentru pacienții care așteaptă sânge cu speranță în suflet. Campania continuă până pe data de 17 decembrie 2021, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, de pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 21, din municipiul Iași.

„Campania a decurs minunat și neașteptat de bine până acum! La final de săptămână, 470 de eroi ne-au trecut pragul! Unii mai sfioși, alții de-ai casei. Am petrecut momente festive și de bucurie la Centrul de Transfuzie. Ne-am bucurat să vedem tineri venind în grupuri pentru a dona împreună, părinți care își aduc copiii la centru, explicându-le cât de important este să donezi. Ne dorim ca în a doua săptămână să strângem și mai mulți donatori, să mai reducem acest deficit de sânge și să oferim cât mai multor pacienți, în prag de sărbători, o nouă șansă la viață”, a declarat Lorena Saviuc, coordonatoarea proiectului.

Prima zi a campaniei „De 20 de ani eroi!”

În prima zi a campaniei, de ziua Sfântului Nicolae, donatorii au luat locul lui Moș Nicolae și au venit să ofere drept cadou șansa la viață celor în nevoie. În ciuda condițiilor epidemiologice, aceștia s-au prezentat în număr mare și au fost răsplătiți prin vouchere de la sponsorii CRTS și cu stickere colorate. Printre cei care au dat startul campaniei a fost și un pompier ieșean. Voluntarii centrului de transfuzii au cules povești de la donatori.

„Este a noua oară când vin să donez. Fiind pompier, îmi doresc să ajut oamenii cum pot și astfel merg cât mai des să donez: fie sânge, fie trombocite – alternativ. De obicei vin însoțit de echipa mea, însă astăzi a trebuit să vin mai devreme, dar mi-am spus că pot face un altfel de cadou de Moș Nicolae. Mereu m-am gândit că, dacă sunt bine, de ce să nu îi ajut pe cei din jur?”, a precizat pompierul.

„Vin cât de des pot la centru să donez, de obicei împreună cu soțul meu, astăzi fiind la a 13-a donare. Prima dată când am venit a fost datorită unei cunoștințe a cărei bunică suferise o intervenție chirurgicală și avea nevoie urgentă de sânge. Din fericire, a fost salvată, trăind și astăzi, iar noi am realizat cât de important este să donăm și faptul că, într-adevăr, poți salva o viață. Atunci când suntem într-o stare bună de sănătate, ar trebui să ajutăm și ar fi foarte bine dacă ar reuși fiecare să facă acest lucru!”, a mai spus coordonatoarea.

Fotbaliștii de la Politehnica Iași au mers și au donat sânge

Echipa de fotbal a Iașului s-a alăturat campaniei și în cea de-a treia zi a mers la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine și a donat sânge. Printre donatori s-a aflat și Alexandru Constantin Stan. Fotbalistul a povestit că, atunci când mama lui a fost operată, a făcut apel la prieteni care au venit și au donat.

„O domnișoară ne-a povestit că este a patra oară când donează și că o face pentru a salva vieți și consideră că oricine poate dona ar trebui să o facă. Am avut și studenți printre noi astăzi, de la Politehnică, de la Filosofie și ne-au povestit că tinerii ar trebui să se implice mai mult în societate, iar știind că exemplul este cel mai bun, au decis să demonstreze celorlalți că schimbarea începe întâi de la noi. Stan Alexandru Constantin este fotbalist profesionist în echipa de fotbal a Iașului, Poli Iași. Acesta a venit să doneze sânge alături de echipă. A fost prima experiență de acest gen, prima, dar nu ultima, spunând că o va mai repeta. Alexandru crede că e nevoie mare de sânge! Atunci când mama lui a fost operată, a făcut apel la prieteni, care au venit și au donat! Îi mulțumim mult pentru susținere!”, a arătat Lorena Saviuc.

„Pompierii au în suflet spiritul de salvator”

Pompierii ieșeni au mers în cea de-a cincea zi a campaniei și au donat. Aceștia merg periodic să doneze, nu doar de sărbători sau în cadrul campaniilor și niciodată nu merg singuri.

„Pentru că tragediile nu sunt reprezentate doar de incendii, inundații și accidente rutiere, ci și de lipsa sângelui, eroii ne vin în ajutor. În fiecare an, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași (ISU) susțin atât donarea de sânge, cât și donarea de trombocite la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași. Având în suflet spiritul de salvator, pompierii ieșeni susțin și de această dată Campania Națională de donare de sânge desfășurată în perioada 6-17 decembrie 2021. Ei donează sânge atât în afara campaniilor de donare, cât mai ales cu ocazia lor și se mobilizează în număr cât mai mare și vin în grupuri ca să încurajeze și să motiveze prin propriul exemplu câți mai mulți oameni. Pompierii sunt și de această dată alături de oameni, promovând spiritul civic al populației. Împreună putem oferi cel mai valoros cadou în prag de sărbători: o nouă șansă la viață prin îmbunătățirea situației stocurilor centrelor de transfuzii din țară pentru a putea suplini astfel lipsa sângelui de care este așa mare nevoie”, au încheiat reprezentanții proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *