Prima pagină » Local » În curtea CTP Iași, s-au pus bazele unui cimitir peste noapte. Câteva zeci de tramvaie se descompun în aer liber: „Sunt vechituri care ocupă locul degeaba” – FOTO

În curtea CTP Iași, s-au pus bazele unui cimitir peste noapte. Câteva zeci de tramvaie se descompun în aer liber: „Sunt vechituri care ocupă locul degeaba” – FOTO

22 apr. 2024, 02:00, 4 ,
Petronel Ștefan, în Local

În depoul de la Gară al celor de la CTP Iași, zeci de tramvaie sunt lăsate în curte să ruginească, deoarece nu mai sunt funcționale. Vatmanii au răbufnit, deoarece dimineață sunt trimiși acasă, fiindcă nu sunt vagoane disponibile

După ce lucrurile s-au mai reglementat la companie, situația a devenit din nou complicată. Din toamna trecută, tramvaiele de la Dacia au fost aduse la Gară, iar depoul este supraaglomerat. Problema este că unele vagoane sunt defecte de mai multe timp, iar vatmanii nu au cu ce să își facă treaba.

Zeci de tramvaie ruginesc în curtea CTP Iași

Din cauza acestei situații, vatmanii nu au cu ce să își facă treaba și nici nu sunt plătiți. De asemenea, călătorii au de suferit, deoarece numărul tramvaielor scoase la stradă este mai mic, astfel că timpii de așteptare sunt mai mari. Dintr-o imagine aeriană, făcută în jurul amiezii, se observă faptul că în curtea depoului sunt în jur de 40 de tramvaie garate pe linii, iar 9 dintre acestea sunt modele noi.

„Ce apare în imaginile respective, 90 la sută din vagoanele de acolo sunt defecte, de asta sunt garate așa. Ele nu sunt de acum, unele stau de mult timp acolo, însă zilnic se mai adună și altele. Efectiv, unele sunt niște vechituri care ocupă locul degeaba, în timp ce noi nu avem unde să le mai tragem pe cele bune.

Trebuie să ne retragem pentru revizii în fiecare seară, pe la ora 20:00, la depou, ca mai apoi să plecăm spre capete ca să lăsăm vagoanele. Asta nu e nimic, unii dintre noi vin dimineața, la 5, la muncă și se trezesc că nu au vagon pe care să lucreze în ziua respectivă și sunt trimiși acasă. Nu sunt piese de schimb suficiente și nici oameni care să le repare, de asta durează mai mult. Pe traseul 8 erau, uneori, doar 3 tramvaie, atât, când normal ar trebui să fie măcar 5. Călătorii normal că devin frustrați când așteaptă câte jumătate de oră în stații”, povestește un vatman de la CTP Iași.

Angajații nu mai cred spusele celor de la companie, deoarece au văzut cum numărul tramvaielor funcționale a scăzut zilnic.

„Compania spune că are 140-150 de vagoane bune, însă tare aș dori să le văd și eu pentru că nu îmi dă numărul. La intrarea în depou, este un panou unde sunt afișate toate vagoanele defecte, iar acolo mi se pare că numărul acela nu mai scade niciodată. Nu mai spun de colegii care pierd ziua de muncă, fiindcă nu mai au pe ce lucra. Tramvaiele model M, doar câteva mai circulă, stau trase la depou pentru că nu mai au bandaje. Sunt colegi care, efectiv, li se zice dimineața de către șeful de coloană că nu au ce vagon să le dea, că sunt defecte sau la revizie și că fie așteaptă sau merge acasă. Omul pierde ziua de muncă și, automat, din salariu”, a precizat un alt vatman din cadrul companiei.

Angajații au dorit să își mențină anonimatul, deoarece se tem că vor avea probleme la locul de muncă. În trecut, unii vatmani au fost sancționați pentru faptul că au divulgat informații presei.

Situația s-a complicat după demolarea de la Dacia

Într-adevăr, era normal după demolarea depoului de la Dacia ca la Gară să fie mult mai aglomerat. Totuși, este vorba despre problema vagoanelor defecte, care stau de ceva timp în curtea depoului. În ceea ce privește modelele M, vor fi repuse în funcțiune lunile viitoare, odată ce va ajunge comanda de bandaje noi.

„Noi, seara, le ducem la revizie și după le garăm pe capete, la Tehnopolis, la Canta, Dacia, dimineață să plece la prima oră. Avem paznic acolo, nu este nicio problemă. Ieșim ziua cu 75 de tramvaie la stradă, iar în total avem 130 de vagoane active. Mai sunt, într-adevăr, la depou vagoane garate, unele sunt pentru revizii, altele pentru casat. Avem cam aproximativ 20 de tramvaie de casat, însă am păstrat și din cele istorice pentru muzeu. Tramvaiele noi sunt reparate pe măsură ce vin piesele.

Oricum depinde de numărul din depou, în funcție de planificările vatmanilor și de schimburi, nu înseamnă că sunt defecte. În ceea ce privește modelele M, am finalizat licitația, urmează să ajungă și bandajele”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Tramvaiele ruginesc în curtea depoului CTP Iași de la Gară din cauză că nu sunt piese de schimb pentru unele modele.

Comentarii
  • Stoica ,cel mai incompetent manager pe care îl poate avea o instituție. Dar atâta vreme cât da sacul cu bani la primărie acolo rămâne, greșelile sunt date uitării! S-au tot lăudat cu construirea unui depou nou in Dacia, sa meargă să vadă ca s-a demolat tot și așa a rămas! Acum nu au constructor! Dar unde nu e cap…dar e el și ceilalți din conducere nu ii interesează prea mult că unii vatmani ajung la 2 noaptea acasă, căci au de dus vagoane pe capete și apoi nu mai au cu ce merge, de multe ori merg pe jos, nu ii interesează că în unele tonete plouă, la propriu, că sunt zeci de vagoane care se strica la stradă și vatmanii nu sunt plătiți pentru orele petrecute în depou , nu că la autobuze ar fi situatia mai roz! Din cele 70 -80 de Isuzu aduse în 2018 și lansate cu mare fast cate mai merg ? Cele 30 de bucăți trase la gard, pe care le descompun din lipsa se piese,nu se vad???Dar e bine așa, merge așa în continuare,nimeni nu spune nimic, vă lăsați conduși de niste…CTP va meritați soarta!🐑

  • Moșu de la parter

    Șerpărie..

  • CTPI se plange ca nu are bani de salarii si pentru service-ul la zi pentru autobuze si tramvaiele din depouri si parcurile sale auto dar are in curteea DEPOULUI GARA depozitat peste 5.000 T de fier alcatuit din sine de cale ferata si tramvaie dezafectate.

  • vine 9 IUNIE votez USR, Bodea primar! dispare toata serparia din PRIMARIE si CJ IASI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *