Prima pagină » Local » În continuare este nevoie acută de sânge! Medicii sunt disperați și caută soluții: „Sângele trebuie să aștepte pacientul și nu invers”
În continuare este nevoie acută de sânge! Medicii sunt disperați și caută soluții:

În continuare este nevoie acută de sânge! Medicii sunt disperați și caută soluții: „Sângele trebuie să aștepte pacientul și nu invers”

22 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii ieșeni fac în continuare apeluri disperate către populație. Chiar dacă numărul donatorilor care s-au prezentat la Centrul Regional a crescut în ultimele zile, cantitatea de sânge este în continuare insuficientă. De vineri, 16 iulie 2021, și până ieri, peste 200 de ieșeni s-au prezentat pentru a dona sânge. Specialiștii spun că, zilnic, trebuie să fie minimum 80 de persoane care să doneze pentru a menține sub control criza acută de sânge

În urma apelurilor disperate făcute de spitalele ieșene cu privire la lipsa mare de sânge, ieșenii s-au mobilizat. Peste 200 de ieșeni s-au prezentat în ultimele zile la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași (CRTS). Medicii ieșeni au precizat faptul că este nevoie zilnică de un număr mare de donatori pentru a ține sub control lipsa acută de sânge din Iași. Reprezentanții CRTS spun că vineri, 16 iulie 2021, a fost una dintre cele mai bune zile de donații din ultimile luni. Vineri au donat peste 70 de persoane.

„Vinerea, în general este cea mai bună zi, din punct de vedere al donărilor. Pe data de 16 iulie 2021 am avut 75 de donatori, un număr foarte bun, luni au fost 62 – 65, iar marți, 40, ceea ce a tras în jos balanța. Dacă într-o zi numărul donatorilor scade drastic, se simte foarte tare în raportul cantităților de componente sanguine. Subliniem că ar trebui zilnic ca cel puțin 80 de persoane să doneze. Intervenția Spitalului «Sfântul Spiridon» a fost foarte benefică și ar trebui și celelalte spitale să intervină, pentru că, probabil, de apelurile noastre au început să facă abstracție. Probabil, oamenii au fost mișcați de faptul că pacienții așteaptă câte 3-4 zile să fie operați, din cauza lipsei de sânge”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iași.

Mai multe persoane din Bivolari au venit special să doneze

Un grup de ieșeni s-au mobilizat și au venit de la aproximativ 50 de kilometri distanță să doneze la CRTS Iași. Aceștia au fost convinși de un medic din localitate, acesta explicându-le câtă nevoie este de sânge în spitalele ieșene. După ce primele persoane din localitatea ieșeană și-au făcut curaj să doneze, și alți localnici le-au urmat exemplul.

„Noi am mai luat legătura și cu medicii de familie. Am avut un grup din comuna ieșeană Bivolari, de la Consiliul Județean s-au mobilizat câțiva doritori. Am înțeles că urmează să mai vină un grup din Bivolari, săptămâna viitoare. Avem în perspectivă la nivelul centrului, prin înțelegere cu o firmă de la care noi recoltăm de ani de zile. De aici se vor prezenta, pe parcursul mai multor săptămâni, mai mulți donatori. Încercăm să acoperim pe cât posibil nevoia. Nevoia de sânge nu se va termina niciodată și așa cum am spus-o în nenumărate rânduri și o mai spun: sângele trebuie să aștepte pacientul și nu invers”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru.

Doctorii se roagă în genunchi și bat la ușile ieșenilor, adoptând soluția donatorilor la domiciliu.

Pacienții așteaptă câte 3-4 zile până sunt operați

Medicii fac în continuare apeluri disperate către populație deoarece viața pacienților din secțiile chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, hematologie, dar și din celelalte secții stă în mâinile lor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani. Zilnic, numeroase operații de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași sunt amânate din cauza lipsei acute de sânge. Pacienții stau cu fracturi și câte 3-4 zile până sunt operați. Medicii ieșeni fac eforturi disperate pentru a găsi sânge și apelează la toate variantele posibile. Timpul de așteptare este mare, iar perioada de suferință a pacienților se prelungește. De Ziua mondială a donatorului de sânge, Societatea Studenților Mediciniști din Iași a organizat la Centrul de Transfuzii Iași prima ediție a unei campanii de convingere și informare a ieșenilor cu privire la donațiile de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *