Prima pagină » International » În contextul inflației, Germania va aloca 83 miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate

În contextul inflației, Germania va aloca 83 miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate

07 nov. 2022, 11:33,
BZI.ro, în International

Germania va aloca 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze şi electricitate. Proiectul va intra în vigoare de la începutul anului 2023, iar pentru 25.000 de companii preţul la gaze va fi plafonat cu 1 ianuarie. Anterior, planul Germaniei a fost criticat de mai mulți membri ai Comisiei Europene.

Totodată, planul Germaniei prevede şi subvenţionarea de la 1 martie a anului viitor a 80% din consumul gospodăriilor. Plafonarea preţului gazelor naturale va începe de la 1 ianuarie în cazul întreprinderilor mari şi de la 1 martie în cazul gospodăriilor şi IMM-urilor.

83 de miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze

Anterior, cancelarul Olaf Scholz, a anunţat că suma de 200 de miliarde de euro va fi deblocată pentru plafonarea preţurilor la energie, în contextul inflaţiei. Măsura a fost aprobată cu scopul de a proteja consumatorii de creşterile mari de preţuri.

83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai exactă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor energiei asupra populației şi industriei. De altfel, această sumă este echivalentă cu 42% din programul anunţat în urmă cu o lună pentru protejarea economiei.

Altfel spus, planul Germaniei include plafonarea preţului la gaze pentru 25.000 companii, şcoli şi spitale. Aceast măsură va fi aplicată şi pentru gospadarii şi IMM-uri de la 1 martie.

Guvernul Germaniei a aprobat această măsură, care va intra în vigoare la începutul lui 2023, pentru a atenua impactul inflaţiei. Plafonarea preţului la gaze natuale şi la electricitate este una dintre obiectivele stipulate în programul energetic, în valoare de 200 de miliarde de euro, anunţat la sfârşitului lunii septembrie 2022.

Planul Germaniei, criticat de Comisia Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von det Leyen, a criticat planul Germaniei cu privire la compensarea preţurilor la energie. Ulterior, cancelarul german a reproşat lipsa unei soluţii comunitare elaborate la Bruxelles. Mai mulţi membri ai Comisiei Europene şi lideri ai statelor membre UE au criticat planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze.

Anterior, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a propus plafonarea temporară a preţului la gaz în UE. Totodată, liderul a menţionat că este necesar să existe şi un sistem comun de achiziţie a energiei. Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până în momentul în care va putea fi implementat un nou index al preţurilor, precum și un sistem comun de achiziţie a energiei.

„Implementarea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European.

Comisia Europeană are în vedere o serie de metode distincte de plafoane a preţurilor la gaze.  Mai multe țări au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ.

În pofida acestui fapt, Germania va aloca 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze şi electricitate. De menționat este și faptul că statele membre UE au păreri diferite în ceea ce priveşte plafonarea preţului gazelor naturale,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *