Prima pagină » Local » În condițiile în care apa este raționalizată în mai multe comune din Iași, de unde provine apa folosită de Salubris pentru curățarea străzilor

În condițiile în care apa este raționalizată în mai multe comune din Iași, de unde provine apa folosită de Salubris pentru curățarea străzilor

05 iul. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță, în Local

Recent, furnizorul de apă al Iașului, ApaVital, a anunțat că, pe fondul reducerii rezervelor de apă, va fi nevoit să distribuie apă în comunele ieșene după un program. Cu toate acestea, Salubris S.A. folosește o cantitate considerabilă de apă pentru a menține aspectul curat al orașului. În acest context, o serie de cetățeni nemulțumiți a început să se plângă și să se întrebe de unde provine apa folosită de Salubris S.A. pentru curățarea străzilor.

Luni, 4 iulie 2022, pe străzile Iașului a apărut o nouă automăturătoare care să se ocupe de salubritatea trotuarelor mici. Deși util, cetățenii sunt totuși îngrijorați de consumul de apă realizat de Salubris S.A. în contextul întreruperilor de apă din comunele ieșene.

Apa folosită de Salubris S.A. pentru curățarea străzilor provine din rezerva proprie

Recent, ApaVital, compania responsabilă de furnizarea apei pe raza județului Iași, a anunțat întreruperi masive de apă. Cauza acestui inconvenient este diminuarea resurselor de apă potabilă.

Salubris S.A., compania municipală care se ocupă de salubrizarea municipiului Iași, își continuă activitatea, neafectată de aceste schimbări aduse programului de apă. Astfel, cetățenii au început să își exprime frustrările pe rețeaua de socializare. Ei sunt nemulțumiți deoarece lor le este afectat accesul la apa potabilă, dar resursa lichidă pare suficientă pentru curățarea străzilor.

Directorul Salubris S.A., Cătălin Neculau, susține că instituția pe care o conduce are propria rezervă de apă provenită din pânza freatică și că nu are de-a face cu programul de distribuire al apei.

„Apa pe care noi o luăm pentru a spăla și pentru a stropi străzile este luată din galeria drenantă. Aceasta e undeva la Petromul din spatele Mitropoliei, este o galerie care ne aduce apa din pânza freatică. Pe locuitorii municipiului Iași nu-i costă niciun leu această apă pentru că inginerii din Primăria Iași, acum 20 de ani, împreună cu un grup de specialiști, au captat acest flux de apă și l-au dat în beneficiul orașului. Deci, toată apa folosită de noi vine din această galerie de apă nu costă nimic, în afară de întreținerea ei”, a explicat directorul Salubris S.A.

Automăturătoare moderne pe trotuarele Iașului

La începutul acestei săptămâni, Salubris S.A. a scos pe teren noua automăturătoare, lăudată inclusiv de edilul Mihai Chirica. Utilajul a fost zărit curățând străzile din apropierea centrului orașului. Directorul Salubris S.A. menționează că dispozitivul face parte dintr-un set de 2 astfel de vehicule și că ele au fost achiziționate pentru a acoperi o insuficiență de personal cu care se confruntă compania municipală deoarece din ce în ce mai puțini oameni își doresc să lucreze în acest domeniu.

„Sunt luate 2 automăturătoare. Au fost pe lista de investiții ale anului acesta. Ele sunt 2 automăturătoare care au fost luate pentru trotuare pentru că Iașul are foarte multe trotuare mici, sunt specializate pentru astfel de locuri. Sunt cumva articulate și ne folosim de ele foarte mult pentru a mătura trotuarele mici și foarte mici. Acestea ne ajută deoarece avem din ce în ce mai multe probleme cu personalul. Nu mai găsim oameni dispuși să lucreze în salubritate, la măturat chestii mici. Încercăm să suplinim o deficiență de personal cu astfel de utilaje”, a adăugat Cătălin Neculau în legătură cu apa folosită de Salubris S.A. pentru curățarea străzilor ieșene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *