Prima pagină » Economic Local » În comuna Răducăneni vor fi construite locuințe de tip nZEB. Proiectul este destinat tinerilor aflați în situații dificile
În comuna Răducăneni vor fi construite locuințe de tip nZEB. Proiectul este destinat tinerilor aflați în situații dificile

În comuna Răducăneni vor fi construite locuințe de tip nZEB. Proiectul este destinat tinerilor aflați în situații dificile

09 nov. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Economic Local

Procedura a fost lansată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice. În comuna Răducăneni vor fi construite locuințe de tip nZEB

Apartamentele construite vor fi utilizate de tinerii vulnerabili, dar și ca locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ, în conformitate cu prevederile Ghidului de finanțare PNRR, Componenta 10. Investiția contribuie la implementarea prevederilor Strategiei Naționale a Locuirii și trebuie să respecte cerințele nZEB plus (clădirile vor respecta obiectivul de a atinge o reducere a cererii de energie primară/PED/cu cel puțin 20 la sută față de cerința de construcție a clădirilor nZEB, în conformitate cu liniile directoare naționale). Investițiile se pot realiza și pe baza proiectului tip, elaborat de MDLPA.

În comuna Răducăneni vor fi construite locuințe de tip nZEB

Obiectivul acestei investiții este de a spori accesul la locuințe de calitate pentru tinerii aflați în dificultate și pentru specialiștii din sănătate și învățământ care oferă astfel de servicii în comunitățile marginalizate și grupurilor vulnerabile.

„Investiția va consta în construirea de noi locuințe pentru tinerii din comunitățile marginalizate și grupurilor vulnerabile, în concordanță cu dispozițiile Strategiei naționale a locuirii și ale planului de acțiune, aprobată în trimestrul II, 2022, și va fi însoțită de măsuri de măsuri de promovare a integrării sociale și economice a categoriilor vizate.

Vor fi construite, de asemenea, locuințe pentru specialiștii din sănătate și învățământ din zonele urbane și rurale în care trăiesc comunități marginalizate și grupuri vulnerabile și unde anterior au fost identificate deficite în ceea ce privește furnizarea de servicii medicale și educaționale. Locuințele nou-construite vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale ceea ce va asigura prin certificate de performanță energetică”, se arată în documentele publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

În Iași vor fi construite locuințe nZEB de peste 13 milioane de euro

Tinerii aflați în dificultate vor putea locui într-un bloc cu 188 de apartamente, într-o construcție de timp nZEB ce are o caracteristică principală, anume performanța energetică ridicată. Termenul de implementare este până în anul 2026.

„Municipiul Iași a semnat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, contractul de finanțare nr. 137675/06 decembrie 2022/21 decembrie 2022 aferent cererii de finanțare nr. C0-12-2 pentru implementarea proiectului «Construirea de locuințe nZEB plus pentru tinerii aflați în situații de risc». Finanțarea proiectului se va face prin fonduri nerambursabile în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Acest proiect presupune construirea de locuințe nZEB plus – 10 tronsoane cu 188 unități locative, în baza proiectului propriu în suprafață de 14.865,40 mp și a 45 de stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Prin această investiție, Municipiul Iași deține studiul de fezabilitate aprobat prin HCL nr. 244 din 20 iunie 2023. Totodată a fost emis Certificatul de Urbanism cu numărul 508/14.03.2023 pentru «Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri aflați în situații de risc» cu termen de valabilitate 24 de luni de la data emiterii. Terenul intravilan pe care va fi amplasată viitoarea construcție este în proprietatea Municipiului Iași, are o suprafață de 20.113 mp și este situat în județul Iași, bulevardul Grădinari – Metalurgie nr. 59-73”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitație publicate pe SEAP.

Conceptul de locuință nZEB presupune crearea unui spațiu locativ ce înregistrează un consum de energie echivalent cu zero. Clădirile nZEB au o performanță energetică foarte ridicată, necesarul provenind, într-o măsură cât mai mare, din surse regenerabile de energie, inclusiv din cele ce sunt produse la fața locului sau în apropiere. nZEB este un concept devenit obligatoriu în construcții: clădiri cu consum de energie aproape zero, altfel spus, cu performanță energetică foarte ridicată.

În comuna Răducăneni vor fi construite locuințe nZEB. Proiectul va veni în întâmpinarea tinerilor aflați în situații dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *