Prima pagină » Titlurile zilei » Andrieșeni, singura comuna din județul Iași in care nu a existat COVID-19! Cum s-au protejat oamenii din cele 7 sate pentru a nu se infecta cu virusul care a făcut prăpăd în lume! Dr. Carmen Hamod: „Nu s-a făcut nicio excepție!”

Andrieșeni, singura comuna din județul Iași in care nu a existat COVID-19! Cum s-au protejat oamenii din cele 7 sate pentru a nu se infecta cu virusul care a făcut prăpăd în lume! Dr. Carmen Hamod: „Nu s-a făcut nicio excepție!”

29 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

În comuna Andrieșeni din județul Iași nu a existat niciun caz de COVID-19 de la începutul pandemiei. Cei 4.500 de locuitori din cele 7 sate au fost supuși unor reguli stricte. Totodată, autoritățile spun că este vorba și despre o colaborare foarte bună dintre Primărie, Poliție și medicii din localitate. Dr. Carmen Hamod, unul dintre cei doi medici de familie ai comunei, spune că nu s-a făcut nicio excepție în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție

În comuna Andrieșeni din județul Iași nu s-a înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. Din cei 4.500 de locuitori ai comunei, o mare parte fac naveta către Iași sau au revenit acasă din străinătate din lipsa locurilor de muncă, dar niciunul nu a contactat boala. Cu toate acestea, virusul pare că nu a reușit să infecteze niciun locuitor. Autoritățile locale au fost extrem de exigente prin impunerea fără excepție a respectării măsurilor de protecție. Totodată, așa cum spun autoritățile locale din comuna Andrieșeni, oamenii au fost extrem de conștienți de pericolul la care se expun prin nerespectarea măsurilor. Chiar dacă este la zeci de kilometri distanță de Iași, cei 4.500 de locuitori din cele 7 sate ale comunei Andrieșeni nu intră nicăieri fără a purta măști de protecție și fără a se dezinfecta atât la intrare, cât și la ieșire.

Dr. Carmen Maria Hamod: „Am impus o anumită conduită, iar cei care nu s-au conformat, cel mai probabil, au fost sancționați de Poliție”

Comuna Andrieșeni, comuna în care niciun locuitor nu s-a infectat cu COVID-19. Așa cum spun autoritățile, locuitorii au respectat măsurile de protecție încă de la începutul lunii martie, înainte de declanșarea stării de urgență. De la începutul lunii martie, nicio persoană nu a mai intrat în spații publice închise fără mască și fără a se dezinfecta.

„A fost o colaborare eficientă între autoritățile comunei, medici și cetățeni. Am luat toate măsurile de protecție încă de la începutul lunii martie. Atât personalul medical, cât și autoritățile au fost consecvente în impunerea măsurilor de protecție. Nu s-a făcut nicio excepție, niciodată, pentru nimeni. Am impus o anumită conduită, iar cei care nu s-au conformat, cel mai probabil, au fost sancționați de Poliție. Nu ne-am relaxat nicio secundă din luna martie. Localnicii au colaborat foarte bine și de aceea nu am avut niciun pacient cu COVID-19. Câteodată, poate, am părut puțin exagerați, dar văd că este spre binele nostru, al tuturor”, spune dr. Carmen Maria Hamod, medic de familie în comuna Andrieșeni.

Medic de familie: „Pe perioada pandemiei de COVID-19 am observat că oamenii au învățat să folosească telefonul pentru a-și face programări sau pentru a ne cere părerea”

În comuna Andrieșeni din județul Iași sunt doi medici de familie. Dr. Hamod Carmen Maria are 2.000 de pacienți. Medicul de familie povestește că pe perioada pandemiei de coronavirus și mai ales pe perioada stării de urgență localnicii i-au cerut ajutorul mai tare ca niciodată. La 60 de kilometri distanță de Iași, le-a fost greu să se deplaseze către un spital, așa că au apelat la medicul de familie din comună.

„Pe perioada pandemiei de COVID-19 am observat că oamenii au învățat să folosească telefonul pentru a-și face programări sau pentru a ne cere părerea. Înainte, adresabilitatea direct în cabinet era mai crescută. În această perioadă, pentru că le-a fost greu să se deplaseze, oamenii au apelat la noi, medicii, pentru prescripție medicală, afecțiuni acute și multe altele. Înainte, când le era ușor să apeleze la medicii din oraș, nu ezitau să facă asta”, mai spune dr. Carmen Maria Hamod.

Anton Ioan, viceprimar: „PolițișTii s-au plimbat prin comună și au făcut frecvent verificări. Toți locuitorii au fost conștienți de pericolul la care se supun dacă nu respectă măsurile de protecție”

Autoritățile locale din comuna Andrieșeni spun că polițiștii s-au plimbat frecvent prin sate și s-au asigurat că toată lumea păstrează măsurile de protecție. Mai din frică, mai cu voie, andrieșenii s-au conformat. Așa se pare că nimeni nu s-a infectat cu COVID-19. Mai mult decât atât, la Andrieșeni, nimeni nu s-a urcat în mijlocul de trasport dacă se depășeau locurile de pe scaune.

„Toți locuitorii au fost conștienți de pericolul la care se supun dacă nu respectă măsurile de protecție. Doctorii, Poliția și Primăria și-au făcut datoria și au avut grijă ca nimeni să nu se abată de la reguli. Polițișii s-au plimbat prin comună și au făcut frecvent verificări. Astfel, oamenii au știut că ar putea fi sancționați. Dintr-o comună cu 7 sate și 4.500 de locuitori, sunt mândru că nu avem niciun infectat cu COVID-19. În toate cele 7 sate avem în total vreo 15 magazine. Nimeni nu intră în aceste spații fără măști de protecție. Totodată, la fel se procedează și în oficiul poștal și Primărie. Oamenii au respectat și distanțarea socială. Nu li s-au mai permis întrunirile în grupuri largi. Se pare că au înțeles”, spune Anton Ioan, viceprimarul comunei Andrieșeni.

În comuna Andrieșeni și elevii sunt instruiți pentru începerea anului școlar. Se va învăța în ture de dimineață și după-amiază

Reprezentanții comunei Andrieșeni au căutat soluții și pentru începerea noului an școlar. Elevii vor învăța în ture de dimineață și după-amiază. Așa cum spune Anton Ioan, viceprimarul comunei, nimeni nu va intra în școală fără mască și fără a se dezinfecta la intrare.

„Ne-am gândit ca până la începerea școlii să realizăm un plan strategic prin care să evităm răspândirea noului tip de virus. Astfel, s-a decis ca elevii să învețe în ture de dimineață și după-amiază, să poarte măști și să se dezinfecteze. Totodată, profesorii se vor asigura că în timpul pauzelor nu se vor crea grupuri de copii și că li se vor găsi activități recreative. Suntem bucuroși că am ținut virusul departe și vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a-l ține departe și de acum încolo. Cred că rigurozitatea autorităților locale, colaborarea cu medicii și totodată cu cetățenii a făcut ca, până astăzi, Andrieșeni să nu aibă înregistrat niciun caz de COVID-19”, mai spune Anton Ioan, viceprimarul comunei Andrieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`