Prima pagină » International » În ciuda semnalelor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: „Vrem să participăm la anchetă!”
În ciuda semnalelor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: „Vrem să participăm la anchetă!

În ciuda semnalelor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: „Vrem să participăm la anchetă!”

16 nov. 2022, 20:21,
BZI.ro, în International

Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta care a căzut în Polonia nu este ucraineană și insistă că aparține Rusiei. Președintele a cerut ca experți ucraineni să participe la anchetă, deoarece, susține că au acest drept.

„Sunt convins că nu a fost racheta noastră. Pe baza credibilității rapoartelor militare, consider că a fost o rachetă rusă”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de presa internațională pe baza relatării agenției Interfax Ucraina.

„Avem dreptul de a face parte din echipa de investigație? Desigur”, a continuat el.

Poziția lui Zelenski vine după ce SUA, NATO și Polonia au indicat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene

Oleksii Danilov a transmis că cer acces la locul incidentului din Polonia imediat, deoarece vor să examineze acest caz. Cu toată că au fost foarte multe insistențe din partea oficialilor din Ucraina, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că eventuala participare a experților ucraineni la investigație trebuie aprobată de Polonia și de Statele Unite.

„Vrem acces imediat la locul incidentului, pentru a examina cazul împreună cu partenerii noștri. Așteptăm din partea partenerilor noștri informațiile pe baza cărora au tras concluziile că incidentul ar fi putut fi cauzat de sistemele antiaeriene ucrainene”, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev.

Washingtonul a trimis deja experți la locul incidentului, iar Joe Biden a transmis că „pe baza traiectoriei, este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată de Rusia”.

Mai devreme în cursul zilei, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele polonez Andrzej Duda au comunicat că, cel mai probabil, racheta căzută marți în apropierea satului Przewodow, unde a ucis două persoane, a fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta un proiectil rusesc.

Rusia se plânge că Polonia îi refuză accesul unei delegații pe teritoriul său

Delegația Rusiei nu va participa la sesiunea de toamnă a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), eveniment care urmează să aibă loc săptămâna viitoare la Varșovia.

Un oficial rus de rang înalt a făcut anunțul și a precizat că autoritățile poloneze au respins acordarea de vize membrilor delegației de la Moscova.

Admiterea delegației ruse în sesiunea OSCE ar încălca principiul solidarității cu Ucraina, a declarat Barbara Bartus, șefa delegației Poloniei la Adunarea Parlamentară a OSCE.

„Din păcate, am primit un răspuns scandalos de la șefa delegației poloneze la adunarea parlamentară a OSCE, doamna Bartus, care a spus că nu vede nicio posibilitate ca reprezentanții ruși și belaruși să participe la sesiunea de toamnă de la Varșovia”, a spus, la rândul său, Vladimir Djabarov, membru al Consiliului Federației Ruse, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova.

„Ne așteptăm ca o problemă similară să se repete în februarie, când este planificată sesiunea de iarnă la Viena, precum şi în iulie anul viitor, în ceea ce privește sesiunea anuală din Canada”, a completat el.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională cu 57 de state membre, inclusiv Rusia, care și-a asumat misiunea prevenirii conflictelor, a administrării crizelor și a reconstrucției post-conflictuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *