OPEC+, grupul celor mai puternici producători de petrol din lume, între care Arabia Saudită şi Rusia, a convenit miercuri să impună reduceri profunde de producţie, încercând să stimuleze o redresare a preţurilor ţiţeiului, în pofida apelurilor din partea Statelor Unite de a extrage mai mult pentru a ajuta economia globală, transmite CNBC și news.ro.
Aliaţii OPEC şi non-OPEC, un grup denumit adesea OPEC+, au decis, la prima lor întâlnire faţă în faţă la Viena după anul 2020, să reducă producţia cu 2 milioane de barili pe zi, din noiembrie.
Participanţii de pe piaţa energiei se aşteptau ca OPEC+ să impună reduceri
Participanţii de pe piaţa energiei se aşteptau ca OPEC+ să impună reduceri de producţie undeva între 500.000 de barili şi 2 milioane de barili.
Decizia reprezintă o inversare majoră a politicii de producţie pentru alianţă, care a redus producţia cu un record de 10 milioane de barili pe zi la începutul lui 2020, când cererea a scăzut din cauza pandemiei de Covid-19.
Preţurile petrolului au scăzut la aproximativ 80 de dolari pe baril
Cartelul petrolului a anulat treptat acele reduceri record, deşi mai multe ţări din OPEC+ au dificultăţi să-şi îndeplinească cotele.
Preţurile petrolului au scăzut la aproximativ 80 de dolari pe baril, de la peste 120 de dolari la începutul lunii iunie, pe fondul temerilor crescânde cu privire la perspectiva unei recesiuni economice globale.
Reducerea producţiei pentru noiembrie este o încercare de a inversa această scădere, în pofida presiunilor repetate din partea administraţiei preşedintelui american Joe Biden pentru ca grupul să extragă mai mult petrol pentru a reduce preţurile carburanţilor înainte de alegerile parlamentare intermediare de luna viitoare.
SUA tratează perspectiva reducerii producției de petrol ca pe un „dezastru total”
Surse au declarat pentru CNN că SUA tratează perspectiva reducerii producției de petrol ca pe un „dezastru total” și încearcă să-i descurajeze pe aliații din Orientul Mijlociu să voteze pentru reducerea producției. Potrivit analiștilor Financial Times, reducerile de producție, care alimentează o creștere bruscă a prețului petrolului, vor provoca măsuri de represalii din partea Statelor Unite, care doresc să limiteze veniturile petroliere ale Rusiei în timpul războiului.