Prima pagină » Actualitate » În cinci localităţi, elevii au intrat deja în vacanţă! Motivul este halucinant!
În cinci localităţi, elevii au intrat deja în vacanţă! Motivul este halucinant!

În cinci localităţi, elevii au intrat deja în vacanţă! Motivul este halucinant!

29 mai 2024, 10:18,
în Actualitate

Elevii din cinci localități din județul Alba au intrat deja în vacanță. Motivul este halucinant: copii sunt din satele de oieri de pe Valea Sebeșului, iar în această perioadă, mulți dintre aceștia îşi vor însoți părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte. Ei vor reveni la școală de-abia la toamnă.

În cinci localităţi, elevii au intrat deja în vacanţă!

Pentru elevii din cinci localități din județul Alba, școala a venit mai devreme. Aceștia au intrat în așa-numita „vacanţă de transhumanţă“ şi se vor întoarce în bănci abia la toamnă.

Este vorba despre copii din satele de oieri de pe Valea Sebeșului. În această perioadă, unii dintre aceștia îşi vor însoți părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte.

Majoritatea localnicilor din satele Loman, Pleși și Tonea, comuna Săsciori, și Strungari și Purcăreți, comuna Pianu de Jos, se ocupă cu creșterea oilor și practică un păstorit de pendulare periodică.

Cei 53 de copii au intrat în vacanță, potrivit situației prezentate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Alba.

În luna mai, oamenii din aceste locuri urcă cu animalele în zona fânațelor, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în pășunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, în 8 septembrie. Apoi coboară din nou în zona prealpină, la fânațe. După alte câteva săptămâni, se întorc în sat.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat își are propriile stâne, unde organizarea vieții pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăți. În toată această perioadă a transhumanței, copiii își însoțesc familiile sus pe munte.

Din acest motiv, școlile din aceste sate funcționează după o altă structură a anului școlar, aprobată de către ISJ Alba. Pentru a recupera programa școlară, copiii din satele respective merg la școală și sâmbăta.

Interesant este faptul că și în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeași structură a anului școlar, cu o vacanță de vară de patru luni și jumătate.

Vacanţa de vară 2024, mai scurtă pentru elevi

Ceilalți elevi din județul Alba și din țară mai au cursuri până în 21 iunie. Elevii de clasa a VIII-a termină școala în 14 iunie, iar cei din clasa a XII-a, în 7 iunie. Vacanța de vară va fi în perioada 22 iunie – 8 septembrie.

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate. Pentru sesiunea din august 2024, înscrierile se fac în perioada 15—22 iulie 2024, iar examenele se susțin în perioada 8 – 22 august. Pe 26 august 2024 se afișează rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00), iar rezolvarea contestațiilor este programată pentru perioada 27—29 august 2024, Pe data de 30 august 2024 se afișează rezultatele finale.

Altfel, acum, elevii din cinci localități din județul Alba au intrat deja în vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`