Prima pagină » Actualitate » În ce stadiu sunt lucrările de la Cazinoul din Constanța. Faţada de nord a fost dezvelită – FOTO

În ce stadiu sunt lucrările de la Cazinoul din Constanța. Faţada de nord a fost dezvelită – FOTO

26 aug. 2022, 10:19,
în Actualitate

Ministerul Dezvoltării a anunţat că lucrările de la faţada de nord a Cazinoului din Constanta au fost finalizate. Elementele de protecţie au fost înlăturate, iar clădirea a fost expusă.

„Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Executiv, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila, în urmă cu câteva zile.

Vă aducem aminte că în timpul lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Constanța, muncitorii au găsit o scrisoare zidită în pereți.

Faţada de nord a Cazinoului din Constanța a fost dezvelită

Lucrările de la Cazinoul din Constanța au fost finalizate în proporţie de 57 la sută. Zilele trecute faţada de nord a clădirii a fost dezvelita, iar turiştii se arata încântaţi.

Reamintim faptul că proiectul are o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării. Se doreşte consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, clădire istorică.

Proiectul de reabilitare a clădirii istorice urmărește consilidarea, refacerea instalațiilor, reabilitarea zidului de apărare împotriva valurilor, refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau, refacerea sistemelor de captare a apelor pluviale, sisteme de degivrare, sisteme de sonorizare și de iluminare.

La evenimentul de dezvelire a faţadei de nord au participat mulți politicieni și reprezentanți ai autorităților locale, toți din partea Partidului Naţional Liberal. De asemenea, niciun reprezentant USR sau PSD nu a fost prezent. Reamintim că semnarea contractului de reabilitare a avut loc pe vremea fostului primar PSD Decebal Făgădău și a Guvernului Dăncilă și tot atunci au început și lucrările propriu-zise.

„Nu ne-a invitat absolut nimeni. Nici măcar nu ni s-a adus la cunoștință, am aflat dimineață, din mass-media. Au făcut, la fel ca la Ziua Marinei, Congres PNL”, a transmis Florin Cocargeanu, viceprimarul USR al Constanței.

De asemenea, Petre Enciu, vicepreședintele USR al Consiliului Județean, a remarcat faptul că partenerii lor de guvernare locală nu îi ocolesc la evenimente.

”Nu este pentru prima dată când invitațiile la astfel de evenimente ajung doar la partenerii noștri de coaliție de guvernare locală de la PNL. Nu știu ce vor colegii noștri. Li se pare cumva că dacă luăm parte la astfel de evenimente creștem în sondaje?”, a declarat vicepreședintele CJC.

Stadiul lucrărilor de reabilitare a trecut de 50 la sută

La începutul lunii iunie, lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța trecuseră de jumătate, acestea desfășurându-se conform termenelor contractuale. Tot la acel moment, terminarea lucrărilor era estimată la lună martie a anului 2023, potrivit previziunilor inițiale, se arăta într-un răspuns al Companiei Naționate de Investiții (CNI) pentru Info Sud-Est.

În momentul de fată, conform declarațiilor ministrului Cseke Attila, stadiul lucrărilor a ajuns la 57%. Reprezentantul Guvernului Ciuca a lăudat constructorul care lucrează ”pe calitate”, afirmând că investiția e unică datorită valorii arhitecturale.

”Avansăm într-un mod frumos, antreprenorul lucrează pe calitate, avem foarte multă răbdare și se muncește zilnic. Termenul aflat în vigoare este finalul lunii martie 2023, dar în mod sigur se va mai ajusta. S-a observat necesitatea unor lucrări suplimentare, turnurile nu au mai putut fi reabilitate, ci au fost reconstruite în totalitate. Sunt în continuare provocări importante, care au o flexibilizare a termenului de execuție. Dar cel mai important este ca, în final, să avem o lucrare de calitate. Vom acorda o atenție sporită pentru această investiție și vom căuta soluții legale și tehnice pentru a o termina și dacă va fi nevoie în mod cert vom asigura și finanțare suplimentară”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la Cazinoul din Constanța.

Până în momentul de față, lucrările la Cazinoul din Constanța au costat aproape 90 de milioane de lei, a mai spus ministrul Dezvoltării care a subliniat că o ajustare rezonabilă ar fi prelungirea termenului de execuție până la sfârșitul lui 2023, în loc de lună martie a aceluiași an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *