Iată în ce situații pot trece șoferii „pe roșu” la semafor. Dacă un șofer trece „pe roșu”, riscă să fie amendat, să rămână fără permis de conducere și chiar să provoace un accident de circulație. Există totuși câteva situații în care șoferii pot trece pe culoarea roșie la semafor fără a fi sancționați. Cu toate acestea, cei care se abat de la regulile de circulație, riscă să își piardă permisul și să fie amendați. Iată câteva schimbări drastice în Codul Rutier.
În ce situații pot trece șoferii „pe roșu” la semafor
Sunt destul de multe situații în care șoferii vor să „păcălească” aglomerația și se bagă în față la semafor. Șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului riscă între 4 și 5 puncte de amendă. Asta înseamnă că sancțiunea poate depăși 800 de lei, în condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei. În plus, carnetul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile.
,,La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat.”, stabilește Art. 83, alin. (2), din legea circulației.
Dar sunt situații în care șoferii pot trece „pe roșu” la semafor: atunci când semaforul nu le este adresat (în intersecții cu două sau mai multe semafoare, câte unul pentru fiecare direcție); ai verde intermitent la dreapta; semaforul nu se află pe un drum public; circulația este dirijată de un agent de poliție care permite accesul în intersecție.
În schimb, șoferii care se află într-o situație de urgență medicală, care transportă la spital o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale, nu poate trece pe culoarea roșie a semaforului. În caz contrar, șoferii riscă să li se suspende permisul de conducere și să fie sancționați cu amenzi uriașe.
Legi mai dure pentru conducătorii auto
Au fost anunțate în anul 2024 reguli mai stricte pentru toți șoferii din România. Cea mai importanță lege se referă la faptul că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.
Parlamentul European a aprobat recent un set de noi reguli care îi vor afecta în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană.
Cei care vor să obțină permisul de conducere trebuie să cunoască noile modificări din Codul Rutier. O noutate în acest an este faptul că examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere poate fi susținut în orice locație din țară, nu doar în localitatea de domiciliu.
Tot în Codul rutier 2024 se mai prevede faptul că „pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere va fi structurată pe module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în domeniu.”