Prima pagină » Actualitate » În ce situație poți pierde dreptul la moștenire. Ce trebuie să faci ca să nu se întâmple una ca asta
În ce situație poți pierde dreptul la moștenire. Ce trebuie să faci ca să nu se întâmple una ca asta

În ce situație poți pierde dreptul la moștenire. Ce trebuie să faci ca să nu se întâmple una ca asta

12 sept. 2024, 09:44,
în Actualitate

Potrivit legislației din Românie, sunt anumite situații specifice în care poți pierde dreptul la moștenire definitiv. Totul depinde de acțiunile întreprinse de cei care au dreptul de a moșteni în urma deschiderii succesiunii. Însă, odată ce moștenirea este acceptată, dreptul moștenitorului se consolidează și nu mai poate fi pierdut.

Moștenirea legală se cuvine, în ordine, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, printre care se numără descendenţii, ascendenţii şi colateralii acestuia, după caz. Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul. Când vine vorba de moștenirea testamentară, legea precizează că a fost decisă deja persoana care va primi averea, banii și bunurile strânse de persoana decedată de-a lungul vieții sale.

În ce situație poți pierde dreptul la moștenire

Dreptul la moștenire se pierde după un an de la deschiderea succesiunii pentru moștenitorii care nu o acceptă explicit sau prin acte de acceptare tacită, conform articolului 1103 din Codul civil. Acest termen poate avea diferite puncte de start, în funcție de circumstanțe specifice, și poate fi suspendat sau resetat, dar odată consolidat prin acceptare, devine imprescriptibil.

Potrivit legislației în vigoare, dacă un moștenitor nu își exprimă acceptarea moștenirii în mod explicit sau nu efectuează acte care să presupună o acceptare tacită în intervalul de un an de la deschiderea moștenirii, dreptul său de moștenitor este considerat renunțat. Termenul standard de un an poate începe să curgă în mai multe momente, în funcție de situațiile specifice întâlnite în practică.

Printre aceste situații se numără: nașterea unui moștenitor după deschiderea moștenirii, înregistrarea decesului în registrul de stare civilă în cazul unei hotărâri judecătorești de declarare a morții, descoperirea unui testament după deschiderea moștenirii sau conștientizarea unei legături de rudenie care fundamentează vocația la moștenire.

În plus, termenul de opțiune poate fi suspendat sau moștenitorul poate fi repus în acest termen conform regulilor prescripției extinctive, o prevedere care oferă o anumită flexibilitate în anumite cazuri.

Acceptarea moștenirii este imprescriptibilă

Odată ce moștenirea este acceptată, dreptul moștenitorului se consolidează și nu mai poate fi pierdut în timp, indiferent de realizarea sau nu a dezbaterii succesorale. Aceasta oferă securitate juridică moștenitorilor care au acceptat moștenirea, protejându-le drepturile în fața incertitudinilor temporale.

Potrivit legislației actuale, dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a primi averea.

În cadrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul îndepărtează de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor unde legea dispune altfel. Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *