Credincioșii se întreabă tot mai frecvent în ce poziție se citește Psaltirea. Dintre numeroasele cărți sacre importante pentru creștini, una dintre cele mai populare este Psaltirea. Această carte face parte din Vechiul Testament al Bibliei. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, Psaltirea este folosită activ de Biserică, atât în slujbele bisericii ortodoxe, cât și în viața religioasă de acasă a credincioșilor obișnuiți.
Denumirea cărții Psaltirea provine de la un instrument muzical cu coarde, cu ajutorul căruia în vremurile străvechi se executau cântări de rugăciune adresate lui Dumnezeu. Acest lucru indică deja că psalmii sacri ca și acatistele sunt cântece religioase interpretate de credincioși. Psaltirea este inclusă în grupul cărților de învățătură din Vechiul Testament. Adică principala sa componentă sufletească este aceea de a preda, edifica și de a ajuta o persoană să urmeze calea către Dumnezeu. Principalele teme ale Psaltirii sunt pocăința, căutarea lui Dumnezeu, cererile de ajutor și mijlocire și mulțumirea adresată lui Dumnezeu. Principalul autor al Psalmilor este sfântul rege și profet David, deși mulți dintre psalmii din carte nu îi aparțin. Inițial, Psaltirea a fost destinată în primul rând poporului Israel. Dar, sfinții părinți ai creștinismului au inclus-o în canonul general al Sfintei Scripturi, ca fiind extrem de valoroasă din punct de vedere spiritual și folositoare pentru toți creștinii, ca parte a Revelației lui Dumnezeu.
De câte ori pe zi trebuie citită Psaltirea. Recomandări pentru creștini în timpul lecturii acesteia
Datorită importanței acestei cărți pentru credincioși, adesea, mai ales de la începători, se pot auzi întrebări de genul, este posibil să citești Psaltirea acasă și cum să citești aceasta în fiecare zi? Nu există reguli canonice stricte cu privire la modul de a citi acasă Psaltirea la fel cum nu există reguli pentru a citi acatistul Sfântului Mina.
Cu toate acestea, există anumite recomandări bazate pe o tradiție consacrată similară celei liturgice. Conform unor astfel de sfaturi, fiecare creștin ortodox ar trebui să citească Psaltirea, dacă este posibil, zilnic. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că citirea acestei cărți acasă este indisolubil legată de utilizarea ei în închinarea la biserică.
Astfel, citirea Psaltirii dimineața pregătește o persoană pentru închinare și o întărește pe parcursul zilei. Citirea de seară a psalmilor de la sfârșitul zilei completează simbolic slujba bisericească. De aceea, indiferent dacă o persoană a fost sau nu la slujbă, citirea Psaltirii ar trebui să facă parte din regula sa de rugăciune de acasă. Această lectură este deosebit de importantă în timpul Postului Mare. În Biserică există sinoade cu privire la ordinea citirii sfinților psalmi în zilele săptămânii.
În ce poziție se citește psaltirea. Ce psalmi trebuie să citești în fiecare zi
Citirea Psaltirii începe cu Sfânta zi de duminică. În această zi de sărbătoare se pune în evidență lectura psalmului 23. Iar începi săptămână cu citirea psalmului 47, marți trebuie să-l citești pe cel cu numărul 66, miercuri 93, joi 49, vineri 92 și sâmbătă 91.
Totodată, citirea psalmilor începe duminică, pentru că din această zi începe fiecare o nouă săptămână bisericească. Desigur, este mai bine să citiți Psaltirea în picioare, deoarece este o carte sfântă. În același timp, la citirea sfinților psalmi, principalul lucru nu este dispoziția unei persoane, ci starea sa interioară, despre care, apropo, au vorbit sfinții părinți și asceții evlaviei. Dacă reușești să citești corect psaltirea îți vei găsi rapid un loc de muncă.
Cât despre întrebarea, în ce poziție se citește psaltirea și când este imposibil să citești Psaltirea acasă există o tradiție consacrată. Potrivit acesteia, Psaltirea nu se citește în perioada de la Joia Mare a Săptămânii Mare până la Săptămâna Sfântului Toma. În această perioadă toată lectura acestei cărți este anulată timp de zece zile. De asemenea, este foarte important ca atunci când citești din această carte să o faci în picioare.