Prima pagină » Sanatate » În ce perioadă se fac analizele pentru tiroidă – Când este cazul să consultăm medicul specialist

În ce perioadă se fac analizele pentru tiroidă – Când este cazul să consultăm medicul specialist

10 mart. 2022, 13:13,
în Sanatate

Multe persoane sunt interesate în ce perioadă se fac analizele pentru tiroidă. Este foarte important să fim atenți la semnele pe care ni le oferă aceasta, pentru a știi când trebuie să ne adresăm doctorului specialist. Glanda tiroidă este foarte importantă pentru organismul uman, așadar, trebuie să tratăm cu seriozitate afecțiunile acesteia.

glanda tiroida ilustratie

Glanda tiroidă este foarte importantă pentru organismul uman

Ce este glanda tiroidă și cu ce se ocupă aceasta

Glanda tiroidă este una dintre glandele endocrine ale corpului. Aceasta este chiar cea mai mare dintre ele. Glanda tiroidă se situează la nivelul gâtului și se aseamănă la formă unui fluture. Aceasta produce diferiți hormoni care influențează metabolismul. Acest lucru se îndeplinește prin secrețiile pe care glanda le elimină. Secreția de hormoni a acesteia are rolul de a controla cum funcționează orice celulă din organism, așadar, influențează chiar și organele precum inima, creierul, pielea și multe altele.

Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a funcționa normal, la capacitatea sa maximă. Iodul îl putem găsi în diferite alimente pe care le consumăm zilnic, precum sarea și pâinea. Se mai regăsește și în lapte și fructele de mare, pentru cei care le preferă.

Datorită iodului absorbit de sânge, aceasta poate produce doi hormoni foarte importanți, și anume tiroxina și triiodotironina. Cei doi mai sunt numiți și T4, respectiv T3.

glanda tiroida ilustratie

Glanda tiroidă este una dintre glandele endocrine ale corpului

Ce afecțiuni poate dezvolta glanda tiroidă și cum se manifestă

Afecțiunile de la nivelul glandei tiroide nu sunt foarte vaste, însă este important să le depistăm și să le tratăm, după cum ne recomandă medicul specialist. Există studii care arată că femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la a dezvolta afecțiuni asociate cu glanda tiroidă.

Una dintre acestea este hipotiroidismul și se manifestă atunci când glanda tiroidă nu mai poate produce destui hormoni. În acest caz, tiroida devine hipoactivă, adică celulele din organism vor funcționa mult mai încet decât este normal. Atunci vor apărea simptome precum oboseala, constipația, creșterea în greutate, sau chiar depresia.

Opusul acestei afecțiuni este hipertiroidismul. În acest caz, tiroida va produce mult mai mulți hormoni decât este necesar. Și aici poate apărea oboseala, datorită insomniilor, schimbărilor bruște de dispoziție. Mai sunt simptome precum scăderea în greutate, transpirația excesivă și altele.

O afecțiune mult mai gravă, este cancerul de tiroidă. Femeile care știu că au un istoric de afecțiuni ale glandei în familie, trebuie să fie foarte atente la acest lucru.

femeie durere ingat glanda tiroida ilustratie

Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la a dezvolta afecțiuni asociate cu glanda tiroidă

În ce perioadă se fac analizele pentru tiroidă

Nu există o perioadă determinată în care trebuie să facem analize pentru glanda tiroidă. Cel mai bine este să ne adresăm medicului specialist atunci când simptome asociate cu afecțiunile glandei tiroide persistă. Atunci când apare oboseala cronică, schimbările bruște de dispoziție, alături de schimbări în regimul alimentar și chiar anxietate și depresie, este bine să luăm în calcul și analizele pentru glanda tiroidă.

Pentru persoanele care au deja un diagnostic, este indicat să facă analize în mod regulat, la recomandarea medicului.

De asemenea, femeile însărcinate trebuie să facă analizele indicate, pentru că fătul ar putea fi afectat de hormonii secretați de tiroidă.

Așadar, este bine să știm în ce perioadă se fac analizele pentru tiroidă. Aceasta are un rol important în funcționarea armonioasă a organismului nostru.

femeie care se tine cu mana de gat

Cel mai bine este să ne adresăm medicului specialist atunci când simptome asociate cu afecțiunile glandei tiroide persistă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`