Prima pagină » Sanatate » În ce parte e inima? Tot ce trebuie să știi despre acest organ vital

În ce parte e inima? Tot ce trebuie să știi despre acest organ vital

05 iul. 2024, 12:13,
B, , h, , în Sanatate

Inima este de mărimea unui pumn și este organul vital care pompează sângele în tot corpul. Este organul principal al sistemului circulator și este alcătuită din patru camere care sunt alimentate de impulsuri electrice. Află în ce parte e inima și ce caracteristici are.

În ce parte e inima?

Inima, sau cordul, se află în partea din față a pieptului, în stânga, între cei doi plămâni. Plămânul stâng este ușor mai mic pentru a face loc inimii. Aceasta este protejată de cutia toracică.

În general, inima unui adult este cât doi pumni strânși, iar inima unui copil doar cât un pumn strâns. Dimensiunea ei este în funcție de gen și mărimea corpului, însă în general inima unei femei este mai mică decât inima unui bărbat. Aceasta cântărește, la un adult, aproximativ 250-275 de grame.

Rolul inimii este de a controla ritmul cardiac, tensiunea arterială și de a pompa sângele în tot corpul. Aceasta pompează sângele prin trei tipuri de vase: artere, vene și capilare. Arterele transporta sângele bogat în oxigen de la inima către țesuturile corpului. Venele transporta sângele sărac în oxigen înapoi la inimă. Capilarele sunt vase de sânge mici prin care corpul schimbă sângele bogat în oxigen cu cel sărac în oxigen.

Inima lucrează și cu alte sisteme din corpul uman pentru a controla ritmul cardiac. Sistemul nervos îi trimite semnale inimii, în momentele de stres, pentru a bate mai repede, și în momentele de odihnă, pentru a bate mai încet.

Sistemul endocrin trimite hormoni pentru a regla tensiunea arterială, prin strângerea sau relaxarea vaselor de sânge.

Afecțiunile inimii

Afecțiunile inimii reprezintă unele dintre cele mai frecvente cauze ale decesului, indiferent de sex. Printre afecțiunile ei, se numără: fibrilația atrială (impulsuri electrice neregulate în atriu), aritmie (o bătaie a inimii este prea rapidă, prea lentă sau bate cu un ritm neregulat), cardiomiopatie (îngroșarea, mărirea sau rigidizarea neobișnuită a mușchiului cardiac), insuficiența cardiacă congestivă (atunci când inima este prea rigidă sau prea slabă pentru a pompa în mod corespunzător sângele în tot corpul), boala arterelor coronare (acumularea de plăci care duce la îngustarea arterelor coronare), atac de cord sau infarct miocardic (un blocaj brusc al arterelor coronare care taie oxigenul la o parte din mușchiul inimii), pericardita (inflamație în mucoasa inimii).

Pentru a-ți menține sănătatea inimii, este important să ții cont de câteva aspecte ce țin de stilul de viață. Acestea sunt: să mențineți o greutate sănătoasă, să consumați alcool cu moderație, să adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă, cu multe fructe, legume și cereale integrale, să faceți exerciții fizice moderate, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână, să limitați aportul de sodiu, să gestionați stresul cu strategii sănătoase, cum ar fi meditația sau ținerea unui jurnal, să renunțați la fumat și/sau la utilizarea produselor din tutun și să evitați fumatul pasiv.

Detaliile generale, cum ar fi funcția cordului, mărimea, dar și în ce parte e inima ar trebui să fie clare, pentru a ști cum să vă protejați în cazul unei posibile afecțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *