Prima pagină » Sanatate » În ce parte e apendicele? Semnele care atrag un semnal de alarmă

În ce parte e apendicele? Semnele care atrag un semnal de alarmă

26 iul. 2024, 11:05,
BZI.ro, în Sanatate

Când apar dureri în zona abdomenului, mulți oameni se întreabă automat în ce parte e apendicele, putând fi cauza apariției durerilor. Apendicita este o afecțiune întâlnită destul de frecvent.

De obicei, apendicele este situat în partea dreaptă, de jos, a abdomenului. În cazul durerilor puternice în acea zonă, se recomandă consultul unui medic. Există cazuri excepționale în care apendicele se mai poate afla și în alt loc. Află în ce parte e apendicele în toate cazurile și cum se manifestă apendicita.

În ce parte e apendicele?

Există unele persoane care au o afecțiune rară numită situs inversus. În cazul acestor persoane, apendicele se află în partea stângă, jos, a abdomenului. În rest, la marea majoritate a oamenilor, se află în partea dreaptă.

Apendicele este un segment de formă tubulara al intestinului gros, cu o lungime de 10 – 12 centimetri. Deși este considerat un organ fără utilitate, cercetările au demonstrat că apendicele contribuie la buna funcționare a organismului. Acesta poate susține flora intestinală dacă este necesar, dar și sistemul imunitar.

Apendicita este una dintre principalele cauze ale durerilor abdominale acute, aceasta putând afecta deopotrivă copiii, adulții, dar și femeile însărcinate. Majoritatea cazurilor înregistrate de apendicită apar între vârstele de 10 și 30 de ani. Netratată la momentul corespunzător, afecțiunea se poate agrava și apendicele se poate rupe.

Durerea de apendice este întotdeauna o urgență medicală. Dacă vă confruntați cu durere abdominală localizată în cadranul inferior drept, durere abdominală care se agravează, durere abdominală însoțită de greață și/sau febră, sensibilitate abdominală și sensibilitate la atingere, trebuie să solicitați ajutor imediat.

Cum prevenim apariția apendicitei

Pentru a preveni apariția problemelor la acest organ, e bine să mențineți un regim alimentar echilibrat. O dietă bogată în fibre este esențială pentru a regla tranzitul intestinal și a preveni constipația, un factor cunoscut care poate duce la inflamarea apendicelui. Consumul de fructe, legume, cereale integrale și apă în cantități adecvate poate reduce riscul de apendicită.

De asemenea, trebuie să evitați consumul excesiv de alimente procesate și grase. Și acestea pot duce la constipație care pune presiune pe apendice. De altfel, monitorizarea și gestionarea corectă a durerilor abdominale este utilă, pentru a ști când să cereți ajutor medical.

În majoritatea cazurilor, metoda de tratament stă în intervenția chirurgicală. Dacă medicul decide ca operația trebuie efectuată, sub îndrumarea acestuia, se pot administra suplimente alimentare care să contribuie la refacerea intestinală și să faciliteze recuperarea organismului.

Operația de apendicită este una ușoară care durează aproximativ 30 de minute, dacă nu apar complicații. Operația se efectuează sub anestezie totală sau parțială. După procedură, pacientul se poate ridica și să meargă după 12 ore. Iar într-o zi-două poate să se spele și să se externeze.

Hidratarea este foarte importantă în special în primele zile după intervenție, în timp ce se recomandă consumarea alimentelor lichide sau semi-solide. Până la recuperarea completă, este indicat ca persoana care a suferit operația să nu bea alcool sau să facă efort.

Putând fi vorba de o urgență medicală, este foarte important să știi în ce parte e apendicele, pentru a putea identifica cauza posibililor dureri și de a solicita ajutor imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *