Prima pagină » National » În ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap
În ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap

În ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap

29 aug. 2023, 08:53,
în National

Multă lume se întreabă în ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap. La nivel mondial sunt peste 1 miliard de persoane cu diferite grade de handicap. În România sunt câteva sute de mii.

Dacă vrei să știi câtă vechime pentru pensie boală îți trebuie, atunci reține că pentru a primi orice fel de ajutor trebuie să fi muncit minim 10 ani.

În ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap

Indemnizația de handicap se primește în funcție de fiecare persoană. Așadar, pentru cei care se întreabă în ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap, răspunsul nu este unul cert. În România, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii în 2023, numărul persoanelor cu dizabilități care beneficiază de indemnizație se ridică la 837.947. Aproximativ jumătate dintre acești indivizi (417.000) se află în categoria de vârstă potrivită pentru a munci. În contrast, în anul 2020, 167.000 de persoane erau înregistrate cu handicap de grad I și ÎI, ceea ce le împiedica să lucreze.

Astfel, din numărul total al persoanelor cu dizabilități capabile de muncă, doar 17% (43.000) au un loc de muncă în România, conform datelor furnizate de ANDPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții).

În această situație, viața devine o provocare și adesea te confrunți cu bariere de diverse tipuri – fizice, sociale, financiare și medicale.

Cu toate acestea, este esențial să încerci să depășești aceste obstacole pe cât posibil. Dacă sănătatea ta îți permite să lucrezi, ia în considerare o activitate care îți aduce satisfacție și care poate fi recompensată financiar. În plus față de salariu, vei continua să primești și indemnizație de handicap în anul 2023. O veste bună este că, începând cu lună martie 2023, indemnizația de handicap a fost majorată în conformitate cu creșterea Indicelui Social de Referință, care reflectă rata medie anuală a inflației.

Ce acte îți trebuie pentru indemnizația de handicap

Acum că ai aflat că indemnizația se primește la date diferite, în funcție de persoană, este bine să știi că sunt mai multe acte care trebuie depuse pentru a primi această indemnizație. Indemnizația este acordată pe durata de valabilitate a certificatului de încadrare în gradul grav de handicap, emis de comisiile de protecție a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, în funcție de situație. Această plată este asigurată de primăriile aflate în aria de acoperire teritorială a domiciliului sau reședinței persoanei cu handicap. Trebuie să precizăm, ca o paranteză, faptul că orice persoană care este îngradată la un grad de handicap grav este asigurat CNAS.

Indemnizația începe să fie acordată începând cu luna care urmează depunerii cererii, iar dreptul la indemnizație încetează începând cu luna care urmează celei în care persoana cu handicap nu mai îndeplinește criteriile care au stat la baza stabilirii acestui drept, în conformitate cu legislația în vigoare. Așadar, primele documente pe care trebuie să le ai sunt următoarele:

a. cerere-tip de evaluare complexă;
b. copie de pe documentele de identitate;
c. documente medicale :
1. referat privind situaţia medicală prezenta, întocmit de medicul specialist;
2. scrisoare medicala-tip de la medicul de familie, numai în situaţia primei prezentări la SECPAH (Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte Cu Handicap);
3. copii de pe biletele de externare, dacă este cazul;

În concluzie, nu o să afli în ce dată a lunii se primește indemnizația de handicap până nu vei depune actele și nu vei aplica pentru acest ajutor. Odată ce statul va confirma statutul tău de handicap, vei afla și data primirii banilor.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
Soluţia împotriva evaziunii din TVA: Taxarea inversă. Iancu Guda: Alte ţări din UE o practică şi funcţionează
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Noua țeapă pe Bolt. Cum vi se pot fura banii din cont
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025