Prima pagină » Sanatate » În ce constă puncția pentru sinuzită? Află totul despre puncția sinusală

În ce constă puncția pentru sinuzită? Află totul despre puncția sinusală

10 oct. 2022, 10:43,
în Sanatate

Puncția este recomandată în cazurile în care sinuzita nu răspunde la tratament. În acest articol, află totul despre puncția sinusală și de ce mulți se tem de această procedură medicală.

Puncția sinusală presupune pătrunderea cu un ac de puncţie steril în cavitatea sinusală. Procedura se realizează atât în scop diagnostic, cât și în scop curativ, la adulți, la copii (rar) și în cazurile în care afecțiunea nu răspunde tratamentului cu antibiotice ori când apar complicații. Puncția este efectuată de către medic, iar în cazul copiilor necooperanți se impune anestezia generală.

În ultimii ani, puncția pentru sinuzită a fost mai rar folosită, deoarece tratamentele și-au dovedit eficiența în majoritatea cazurilor.

o femeie cu durere din cauza sinuzitei

Puncția sinusală presupune pătrunderea cu un ac de puncţie steril în cavitatea sinusală.

Ce este puncția pentru sinuzită?

Puncția sinusală sau spălătura sinusală este o procedură prin care se evacuează conținutul sinusului maxilar, adică acea secreție seromucoasă, purulentă sau cu sânge. Procedura se efectuează cu ajutorul unui ac gros conectat la o seringă cu ser fiziologic, care se introduce în sinus prin nas. Serul fiziologic, care este împins cu presiune, spală și evacuează conținutul sinusal. Așa cum am spus, puncția sinusală are scop diagnostic, deoarece medicul poate vedea ce se evacuează din sinus, dar și scop terapeutic, pentru că evacurea conținutului sinusului maxilar grăbește vindecarea.

Astfel că, atunci când vorbim despre sinuzită maxilară, evoluția nefavorabilă după câteva zile de tratament antibiotic corect administrat sau despre formele de la început severe de sinuzită maxilară, se impune puncția sinusală maxilară de drenaj al colecției purulente din sinus.

Dacă nu se ajunge la necesitatea efectuării puncției sinusale, tratamentul medical respectat cu sfințenie contribuie, de regulă, la drenajul normal al sinusurilor. În acest fel, sinuzita acută se vindecă în 8-10 zile de tratament. În unele cazuri, există și vindecări mai dificle, care pot să dureze chiar și 14 zile. Rolul tratamentului este de a favoriza evacuarea secrețiilor nazale prin utilizarea băilor de aburi și inhalarea vaporilor, dar și prin creșterea cantității de lichide consumate.

Mai mult decât atât, în tratamentul pentru sinuzita acută mai pot fi indicate următoarele: decongestionantele nazale (pentru a face mai facilă evacuarea secrețiilor purulente din sinus), antiinflamatoarele orale, mucoliticele pentru fluidificarea secrețiilor din sinusuri (pentru a le elimina mai ușor) și antibioticele administrate oral sau injectabil (doar în formele severe, care necesită și internare în spital).

un medic care are un dispozitiv pentru puncție sinusală

Puncția sinusală sau spălătura sinusală este o procedură prin care se evacuează conținutul sinusului maxilar, adică acea secreție seromucoasă, purulentă sau cu sânge.

Tratamente naturiste pentru sinuzită. Cum să eviți puncția sinusală?

Un remediu eficient pentru sinuzită este gargara cu oțet de mere. Pentru aceasta, ai nevoie de două linguri de oțet de mere și de 200 de grame de apă călduță. Amestecă cele două ingrediente și fă gargară sau consumă acest amestec. Repetă tratamentul de două ori pe zi. Grație acidității din oțetul de mere, pH-ul de la nivelul căilor nazale este echilibrat, iar proprietățile sale antifungice și antibacteriene tratează infecția care a generat sinuzita.

De asemenea, poți încerca să bei ceai de ghimbir. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 1-2 lingurițe de ghimbir date prin răzătoare și o cană cu apă fierbinte. Adaugă ghimbirul ras în cana cu apă și lasă-l la infuzat aproximativ zece minute. Strecoară ceaiul și bea cu înghițituri mici. Poți consuma trei cîni de ceai pe zi, dacă problemele sinusale nu îți dau pace. Proprietățile antiinflamatoare ale ghimbirului te scapă de inflamație și de iritațiile din cavitățile nazale. În plus, datorită proprietăților sale antimicrobiene, rădăcina de ghimbir tratează infecția și previne recidiva acesteia.

Un alt remediu cu efecte miraculoase este masajul cu uleiuri esențiale. Ai nevoie de 3-4 picături de ulei esențial de eucalipt, 3-4 picături de ulei esențial de lavandă și 3-4 picături de ulei esențial de lămâie. Mixează ingredientele și masează-ți tâmplele cu amestecul rezultat. Repetă tratamentul ori de câte ori simptomele supărătoare ale sinuzitei îți dau bătăi de cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *