Prima pagină » Local » În ce constă fertilizarea in vitro și cine poate apela la această procedură? Ce spune medicul Ana Cozoreanu – VIDEO

În ce constă fertilizarea in vitro și cine poate apela la această procedură? Ce spune medicul Ana Cozoreanu – VIDEO

08 nov. 2022, 16:09,
în Local

Dr. Ana Cozoreanu, medic specialist în tratamentul infertilității, a explicat, în emisiunea BZI LIVE, în ce constă fertilizarea in vitro și cine poate apela la această procedură medicală. Medicul a arătat ce pași trebuie urmați, pentru o sarcină sănătoasă.

Numeroase cupluri își doresc să aibă un copil, dar, din diferite motive, nu reușesc. Vestea bună este că acestea pot apela la anumite proceduri, care să le ajute să obțină o sarcină. În acest sens, una dintre cele mai eficiente practici este fertilizarea in vitro. În ce constă această procedură și când se recomandă, dar și cum fi crescute șansele de succes, descoperiți în rândurile care urmează.

În ce constă fertilizarea in vitro și cine poate apela la această procedură? Explicațiile medicului Ana Cozoreanu

Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere asistată, care constă în îmbinarea mai multor tehnici menite să ajute o femeie să rămână însărcinată. Aceasta constă în recoltarea de ovocite și combinarea lor cu spermă în afara uterului, în laborator, de unde și numele de „in vitro”.

Această procedură este recomandată cuplurilor care au probleme evidențiate medical sau cuplurilor care încearcă să facă un copil de foarte mulți ani.

„În general o recomandăm cuplurilor cu probleme. Fie sunt probleme evidențiate medical, fie sunt cupluri care încearcă de foarte mulți ani. În momentul în care încerci de foarte mulți ani, nu ai ce să recomanzi altceva.”, a spus medicul Ana Cozoreanu, pentru BZI LIVE.

Dr. Ana Cozoreanu a explicat, pe înțelesul tuturor, cum decurge procedura fertilizării in vitro.

„Acel folicul, care oricum crește lună de lună, în cadrul fertilizării, dumneavoastră veți face un tratament cu injecții, care poate să dureze, în funcție de protocol, între 7, 10, 14 zile, în care, în loc de acel unic folicul, să creștem mai mulți, aproape tot ce pot răspunde acele ovare pe tratament. Adică în loc de 1, de la situație la situație, 5 foliculi, 10 foliculi, 20 de foliculi, iar acești foliculi, în general, au ouă în ele. După ce s-a terminat tratamentul cu injecții, bineînțeles pe toată durata tratamentului, se face o monitorizare pe menstruație în ziua 2 a ciclului, în care facem o ecografie și analize hormonale. Dacă ele arată în regulă, începem tratamentul, dacă nu arată, nu începem.”, a explicat medicul.

Dr. Ana Cozoreanu: „Dacă am început tratamentul, urmează monitorizări, undeva după 4-5 zile de tratament”

Odată ce tratamentul fost început, pe toată durata acestuia, sunt necesare monitorizări la patru-cinci zile și, apoi, din două în două zile, pentru a aprecia răspunsul ovarelor. Urmează procedura de puncție foliculară, care presupune introducerea unui ac în vagin, pentru a extrage ouăle crescute în foliculi. Se solicită și o probă de spermă de la partener și, apoi, se produce fertilizarea în laborator.

„Dacă am început tratamentul, pe toată durata lui, ulterior, urmează iar monitorizări, undeva după 4-5 zile de tratament, după din două în două zile, în care apreciem răspunsul ovarelor și analizele. La care urmează la final procedura de puncție foliculară, adică le explicăm cu un ac introdus în vagin, cu anestezie bineînțeles, se extrag din acei foliculi crescuți ouăle. În aceeași zi, partenerul trebuie să dea o probă de spermă și în funcție de anumite intervale, în funcție de procedura care se face, se produce fertilizarea în laborator între ouăle scoase de noi la puncție și sperma dată de partener. A doua zi, pacienții sunt sunați de către doamna biolog să le spună, de exemplu, din 10 ovocite, astăzi sunt 8 fertilizate. Ulterior, pacientele sunt sunate din două în două zile, până la ziua 5-6 de după puncție, în care li se spune numărul final de embrioni ajunși. Și, în general, le informăm că ideal este să ajungem la acel pas final, adică ziua 5-6, chiar dacă pot fi mai puțini embrioni, dar, în general, ăia sunt niște embrioni mai calitativi. Pe scurt, cam așa decurge o procedură de fertilizare.”, a mai spus medicul Ana Cozoreanu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *