Prima pagină » Sanatate » În ce constă dieta Oshawa. Riscurile la care te supui

În ce constă dieta Oshawa. Riscurile la care te supui

26 iun. 2024, 09:49,
în Sanatate

Dieta Oshawa presupune mai mult un stil de viață bazat pe un regim alimentar echilibrat, exerciții fizice, dar și un psihic puternic. Aceasta este o dietă restrictivă, având o listă scurtă de alimente permise. Alimentele incluse sunt sărace în calorii, ceea ce face ca dieta să nu fie pentru oricine.

Ce presupune dieta Oshawa

Dieta Oshawa, sau dieta macrobiotică, este o variantă la care apelează oamenii atunci când au probleme de sănătate. Aceasta pune accent pe o alimentație sănătoasă, bazată pe alimente organice, naturale, fără aditivi, ingrediente artificiale sau substanțe chimice adăugate.

În plus aceasta presupune și utilizarea de recipiente și ustensile doar din sticlă, lemn, email sau oțel. Dieta trebuie completată cu exerciții fizice, conform vârstei și sexului.

Alimentele permise și recomandate în această dietă sunt: cereale integrale – 50% din dieta (produse naturale regăsite în farmacii: orez brun, ovăz, orz, grâu, mei, bulgur, quinoa, hriscă, orez sălbatic), legume și alge marine – 25% – 30% din dieta (morcovi, conopida, varză, ridichi, broccoli, dovleac, ceapă, pătrunjel, alge verzi), adaos în dietă ocazional – 5% – 10% (linte, fasole, năut, tofu, tempeh) și alte alimente – 5% – 20% (fructe, pește alb, semințe, nuci, supă miso).

Alimentele care nu se pot consuma în cadrul dietei sunt: carne, lactate, ouă, zahăr rafinat, grăsimi animale, produse modificate genetic, îndulcitori artificiali sau aditivi. Deși pare o dietă foarte restrictivă, există preparate gustoase, permise în cadrul acesteia, de exemplu hummusul de morcovi.

Riscurile dietei macrobiotice

Având în vedere că majoritatea alimentelor interzise din dietă sunt alimente cu care organismul este obișnuit, aceasta poate duce la un dezechilibru nutrițional de: proteine, calciu, fier, vitamina D și vitamina B12.

Înainte de a începe această dietă, este necesar să te consulți cu medicul. Nu toate categoriile de persoane pot ține un astfel de regim alimentar. De exemplu, persoanele care au boli oncologice, precum cancerul, sunt deja slăbite, poate chiar subponderale. Alimentele sărace în calorii din această dietă pot duce ca aceste persoane să se confrunte cu o malnutriție severă.

Consumul scăzut în calorii și grăsimi este și un lucru pozitiv pentru care a devenit cunoscută această dietă. Acesta este motivul pentru care persoane cu boli de inimă, cei cu cancer și diabeticii recurg uneori la acest tip de dietă macrobiotică, în speranța ameliorării sau reducerii unor simptome ale bolilor cronice. Totuși, nu există studii care să ateste că această dietă este benefică pentru bolnavi.

Alte persoane folosesc această dietă nu numai din considerente medicale, dar și pentru o stare mai bună de spirit. Asta variază în funcție de persoane, nefiind, de asemenea, studii care să confirme acest fapt.

Studiile arată totuși că, pe termen scurt și mediu, dieta microbiotică poate ajuta pacienții de diabet. Prin controlul rapid exercitat asupra zahărului din sânge, scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, chiar și a greutății corporale, dieta poate ajuta persoanele care suferă de diabet tip 2.

Urmarea unei diete Oshawa pentru o perioada îndelungată ar putea reduce nivelul grăsimilor și colesterolului și, implicit, pe cel al dezvoltării unor boli cardiovasculare, a cancerului de sân și nu numai, dar astfel de beneficii se pot obține și cu o alimentație sănătoasă, normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024