Inspecția făcută la abatorul Toennies din Rheda-Wiedenbrueck, unde românii s-au infectat cu COVID-19, au scos în evidență condițiile groaznice în care sunt cazați angajații.
Aproape 1.900 de deficienţe au fost descoperite în urma unei inspecţii a condiţiilor de cazare, a anunțat ministrul sănătăţii din landul Renania de Nord-Westfalia, Karl-Josef Laumann.
Inspectorii au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperişuri, instalaţii sanitare „catastrofale”, nereguli privind prevenirea incendiilor şi lipsa dezinfectantului, relatează dpa.
În ce condiții sunt cazați angajații abatorului din Germania: Redeschidere treptată a activității
Până în prezent, peste 1.500 de lucrători de la Toennies au fost depistaţi ca purtători de coronavirus. Dintre aceștia, 996 sunt români, iar ceilalți sunt din Bulgaria și Polonia.
Ieri, la trei săptămâni după ce abatorul a fost închis, municipalitatea din Rheda-Wiedenbrueck a anunţat că a permis firmei să îşi reia treptat activitatea. Astfel, deocamdată doar personalul administrativ poate reveni la serviciu. Compania a transmis că la început va fi vorba doar de un număr mic de persoane.
„Mulţi dintre angajaţii noştri sunt încă în carantină”, a spus purtătorul de cuvânt al Toennies, Andre Vielstaedte, în seara aceleiaşi zile.
Laumann a precizat că la sfârşitul lui mai au fost inspectate circa 650 de clădiri, unde erau cazaţi 5.300 de oameni. „A fost necesară evacuarea a patru apartamente, din cauza deficienţelor structurale grave şi a pericolelor pentru sănătate”, a arătat el.
În privinţa cazării muncitorilor agricoli, de asemenea în mare parte est-europeni, s-au găsit mai puţine neajunsuri. Laumann a menţionat că inspecţiile au fost posibile doar în contextul epidemiei de COVID-19, în mod obişnuit autorităţile din subordinea sa neputând face astfel de verificări. De aceea, premierul a cerut modificarea legislaţiei în această privinţă.
Proteste în fața abatorului
Mai mulţi activişti pentru protecția animalelor au protestat zilele trecute în fața abatorului Tönnies. Demonstranții critică și condițiile precare de muncă. Demonstranții au încercat să blocheze accesul în interiorul abatorului.
”Opriţi exploatarea oamenilor şi animalelor”, este doar unul dintre mesajele afişate pe clădire.
Interdicţiile de circulaţie în districtul Guetersloh, unde s-a constatat un focar de infecţie cu coronavirus la un abator al Grupului Toennies, au fost prelungite cu o săptămână. În districtul vecin, Warendorf, restricţiile vor fi ridicate de marţi, deoarece numărul de teste pozitive este mai redus.
Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armân Laschet, a precizat că în Guetersloh rămân închise barurile, muzeele, cinematografele, sălile de sport şi bazinele de înot, deşi epidemia de COVID-19 este sub control.
„Vedem că situaţia se ameliorează zi de zi, dar ca măsură de precauţie, vom aştepta până când se efectuează mai multe teste şi apoi vom decide dacă putem renunţa”, a spus Laschet, explicând că rezultatele bune se datorează testării extinse şi restricţiilor.
În total, 600.000 de locuitori din cele două districte au fost consemnaţi la domiciliu pe 23 iunie, după ce au fost testaţi pozitiv la coronavirus peste 1500 de angajaţi ai abatorului, membri ai familiilor lor, precum şi 24 de persoane fără legătură cu firma. Focarul epidemic a declanşat o dezbatere despre standardele industriei alimentare din Germania şi dependenţa acesteia de imigranţi, în special din România.
De la 1 iulie, companiile de procesare a cărnii din Renania de Nord-Westfalia care au peste 100 de angajaţi vor fi obligate să îi testeze pe toţi de două ori pe săptămână, a anunţat luni ministrul sănătăţii landului, Karl-Josef Laumann.