Prima pagină » Actualitate » În ce condiții se retrage permisul de conducere. Legea îi vizează pe toți șoferii în vârstă

În ce condiții se retrage permisul de conducere. Legea îi vizează pe toți șoferii în vârstă

01 apr. 2024, 12:40,
în Actualitate

Mulți posesori auto vor să afle în ce condiții se retrage permisul de conducere. Numeroase țări se confruntă cu o problemă majoră și anume cum să îmbine siguranța rutieră cu libertatea și drepturile șoferilor în vârstă. Dacă în unele state europene se impune testarea obligatorie a șoferilor în vârstă, în alte țări nu se aplică verificarea periodică a seniorilor șoferi. Recent, a fost anunțat faptul că un nou regulament se dorește a fi pus în vigoare. Legea îi vizează pe toți șoferii în vârstă.

În ce condiții se retrage permisul de conducere

Cei care susțin introducerea testării obligatorii a șoferilor în vârstă argumentează că aceasta ar ajuta la identificarea șoferilor care nu mai sunt în măsură să conducă în siguranță. Iar astfel, s-ar preveni mai multe accidente mortale. Testarea periodică ar oferi o evaluare mai precisă a capacităților cognitive și fizice ale șoferilor în vârstă, iar în cazul unor probleme de sănătate, se poate retrage permisul de conducere.

Dacă în unele țări testarea este obligatorie, sunt și state care se opun acestei verificări a șoferilor în vârstă. Această lege ar încălca responsabilitatea personală a fiecărui individ. Autoritățile din Germania evidențiază vasta experiență a șoferilor în vârstă, care deseori compensează eventualele diminuări ale abilităților fizice. De asemenea, se precizează că introducerea testării ar genera o birocrație inutilă și ar putea afecta negativ stima de sine și independența persoanelor în vârstă.

Ministerul Transporturilor din Germania și ADAC, cea mai mare asociație auto din Europa, au subliniat că persoanele în vârstă dețin o vastă experiență în conducere. De asemenea, cifrele privind accidentele publicate de Oficiul Federal de Statistică din Germania evidențiază aceste abilități.

Deși statistica indică faptul că șoferii în vârstă sunt implicați într-un număr mai mic de accidente în comparație cu șoferii mai tineri, proporția accidentelor grave cauzate de aceștia este semnificativ mai mare. Rămâne de văzut dacă se va introduce o testare suplimentară pentru șoferii în vârstă.

Cum vor fi testați șoferii în vârstă

Un specialist care se ocupă de cercetarea accidentelor în numele companiilor de asigurări cere obligativitatea verificărilor aptitudinilor de conducere la persoanele de peste 75 de ani. Deocamdată aceste verificări sunt opționale, însă se dorește  să fie puse în vigoare în toate statele europene.

„Nu se referă la retragerea permisului de conducere. Dimpotrivă: este menită să ajute oamenii să-și mențină mobilitatea, să-i ajute să continue să conducă cât mai mult timp posibil, oferindu-le în același timp informații despre cum să șofeze bine și să nu se pună în pericol pe ei înșiși sau pe alții.”, explică specialistul.

Multe țări din UE doresc să impună testarea șoferilor în vârstă pentru a menține siguranța rutieră. Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025 și va fi valabikă pentru toți șoferii din statele membre UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024