Prima pagină » Sanatate » În ce boli se usucă gura. Cum să scapi de senzația de uscăciune

În ce boli se usucă gura. Cum să scapi de senzația de uscăciune

17 nov. 2022, 13:24,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă în ce boli se usucă gura. Gura uscată înseamnă că nu produceți suficientă salivă pentru a vă menține gura umedă. Toată lumea are gura uscată, mai ales dacă ești nervos, supărat sau stresat. Cu toate acestea, dacă vă confruntați în mod constant cu uscăciunea gurii, aceasta nu numai că provoacă disconfort, dar poate duce și la alte probleme de sănătate sau poate fi chiar un simptom al unei afecțiuni mai grave.

Acest lucru este cauzat de faptul că saliva face mult mai mult decât să vă mențină gura umedă. Ajută la digestia alimentelor, protejează dinții împotriva cariilor, previne infecțiile prin controlul bacteriilor din gură și permite mestecarea și înghițirea alimentelor. Există mai multe motive pentru care glandele care secretă saliva, numite glande salivare, nu produc suficientă salivă.

femeie care bea apa

Multe persoane suferă de gât uscat

În ce boli se usucă gura. Când este perturbată funcția glandei salivare

Efectele secundare ale medicamentelor provoacă uscăciunea cavității bucale. Există aproximativ 400 de medicamente care slăbesc efectele glandelor salivare, inclusiv antihistaminice, antiedemice și analgezice, precum și diuretice. Sunt mai multe medicamente pentru tensiunea arterială și antidepresive care provoacă un astfel de efect.

Printre bolile care afectează glandele salivare și duc la uscăciunea gurii se numără diabetul zaharat, boala Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA și boala Sjögren. Multe persoane încep să simtă acest disconfort după radioterapie. Funcția glandei salivare poate fi afectată după radioterapie în zone ale capului și gâtului pentru tratamentul cancerului. Pierderea funcției salivare poate fi completă sau parțială, permanentă sau temporară.

femeie care bea apa

Toată lumea se poate confrunta din când în când cu uscăciunea gurii

Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului pot face ca saliva să devină mai groasă sau „fibroasă”, provocând o senzație de uscăciune în gură. De asemenea, modificările nivelului hormonal pot afecta secreția glandelor salivare și pot cauza uscăciunea gurii la femeile aflate la menopauză și post-menopauză. Este bine să știi că mulți fumători înrăiți de pipe, trabucuri și țigări se plâng de uscăciunea gurii.

Cum știu dacă sufăr de gură uscată? Cum poți trata afecțiunea

Toată lumea se poate confrunta din când în când cu uscăciunea gurii. Dacă vă confruntați cu o uscăciune persistentă a gurii ar putea fi un indiciu că fluxul de salivă este afectat. Simptomele gurii uscate sunt o senzație vâscoasă, uscată în gură, dificultăți de înghițire și arderea limbii.

Multe persoane suferă de gât uscat, buze crăpate, gust slab sau un gust metalic în gură. De asemenea, se manifestă stomatită și suferă de respirație urât mirositoare frecventă. În cazul în care boala evoluează apar tulburări de mestecat și de vorbire.

gura uscata a unei persoane

Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului pot face ca saliva să devină mai groasă

Singura modalitate de a vindeca uscăciunea gurii este de a aborda cauza. Dacă uscăciunea gurii este un efect secundar al unui medicament care v-a fost prescris, medicul dumneavoastră va schimba probabil doza sau vă va prescrie un nou medicament. Atunci când există o pierdere parțială a funcției glandelor salivare, o parte din salivă continuă să curgă în gură și vi se poate prescrie un medicament pentru a îmbunătăți secreția glandelor salivare.

În cazul în care cauza gurii uscate nu poate fi complet eliminată sau poate fi rezolvată în timp, există mai multe modalități de a crește nivelul de umiditate din gură. Medicul dentist vă poate recomanda o cremă hidratantă, cum ar fi un înlocuitor de salivă. Clătirea cu ape de gură special formulate pentru a hidrata gura va reduce severitatea simptomului de uscăciune.

De asemenea, în cazul în care ai aflat în ce boli se usucă gura beți mai des apă și băuturi fără zahăr. Evitați băuturile care conțin cofeină, adică cafeaua, ceaiul și unele băuturi carbogazoase deoarece consumul lor crește uscăciunea. Folosiți gumă de mestecat sau sugeți bomboane tari fără zahăr care stimulează salivarea.

gura uscata a unei persoane

Efectele secundare ale medicamentelor provoacă uscăciunea cavității bucale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *