Internetul poate să fie considerat drept una dintre cele mai importante invenții ale omenirii, aceasta nu doar că a revoluționat umanitatea, dar a creat și un nou stil de viață. Însă în ce an a apărut internetul și cine l-a creat?
Internetul este considerat, pe bună dreptate, una dintre cele mai importante invenții din istoria omenirii, iar acest lucru nu este întâmplător. Totuși, câți dintre utilizatorii de internet știu cine a inventat acest instrument fără de care nu ne mai putem imagina viața de zi cu zi?
În ce an a apărut internetul
Atunci când vorbim despre internet, majoritatea utilizatorilor se referă doar la ceea ce este vizibil, adică feroneria de browser, site-uri web, adrese URL sau motoare de căutare. Însă internetul adevărat, adică ceea ce reprezintă „creierul” din spatele „autostrăzii” informaționale, este, de fapt, un întreg set de protocoale și reguli care au fost inventate și dezvoltate de-a lungul timpului pentru a ne permite să navigăm pe World Wide Web. Cum și când a apărut acest fenomen? O astfel de tehnologie, atât de vastă și inovativă, nu putea fi dezvoltată la nivelul actual de o singură persoană. Internetul a fost, și continuă să fie, rezultatul muncii a zeci de oameni de știință, ingineri și programatori, fiecare aducând contribuții cu tehnologii și concepte care au făcut ca ceea ce utilizăm astăzi să fie posibil. Așadar, nu putem vorbi despre un singur inventator al internetului, ci mai degrabă despre un cumul de idei și inovații care au evoluat treptat în ceea ce avem astăzi.
Primele semne ale unei rețele globale de informații au apărut în jurul anului 1900 și au fost semnate de Nikola Tesla, care visa la un sistem de comunicație fără fir la scară globală. Această viziune a fost precursoarea ideilor care aveau să ducă la ceea ce cunoaștem astăzi drept internet. Deși Tesla a fost un pionier în domeniu, ideile sale au fost considerate, la vremea respectivă, mult prea avansate pentru tehnologia disponibilă. Cu toate acestea, în deceniile care au urmat, conceptul unei rețele globale de informații a evoluat rapid, iar în 1961, Leonard Kleinrock de la MIT a publicat o lucrare esențială, intitulată „Information Flow in Large Communication Nets”, în care propunea utilizarea comutației de pachete pentru transferul de date. Aceasta a fost una dintre pietrele de temelie pentru dezvoltarea rețelelor moderne de calculatoare.
Războiul Rece
În timpul Războiului Rece, lansarea satelitului Sputnik de către Uniunea Sovietică a determinat Departamentul de Apărare al Statelor Unite să exploreze noi metode prin care informațiile să poată fi diseminate chiar și în caz de atac nuclear. Astfel, a apărut ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), o rețea care a fost precursoarea internetului modern. ARPANET a avut un succes considerabil, însă accesul la aceasta era limitat la anumite organizații academice și de cercetare care aveau contracte cu Departamentul de Apărare al SUA. Pentru a răspunde nevoii de a conecta mai multe rețele între ele, au fost dezvoltate și alte rețele care să permită un schimb mai larg de informații.
1 ianuarie 1983 este data care marchează nașterea oficială a internetului. Până la această dată, diferitele rețele de calculatoare nu aveau un mod standardizat de a comunica între ele. A fost introdus protocolul TCP/IP (Transfer Control Protocol/Internetwork Protocol), care a permis computerelor de pe rețele diferite să „vorbească” între ele. ARPANET și rețeaua de date a Departamentului de Apărare au adoptat acest standard pe 1 ianuarie 1983, iar astfel a fost posibilă interconectarea tuturor rețelelor într-un limbaj comun, deschizând drumul pentru dezvoltarea internetului așa cum îl cunoaștem astăzi.
În ce an a apărut internetul? Data oficială este 1 ianuarie 1983, atunci când întregul sistem a reușit să se standardizeze.