Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » In cazuri severe de COVID-19, sistemul imunitar paralizeaza
In cazuri severe de COVID-19, sistemul imunitar paralizeaza

In cazuri severe de COVID-19, sistemul imunitar paralizeaza

13 aug. 2020, 07:39,
în Sanatate

Sistemul imunitar paralizeaza in fata COVID-19. Unii oameni se îmbolnăvesc foarte grav de COVID-19, iar alții nu. Nimeni nu știe de ce.

Acum, un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Medicină din Stanford a determinat abateri imunologice care par a face diferența intre cazurile severe și ușoare de COVID-19.

Această diferență poate rezulta din modul în care sistemul nostru imunitar înnăscut evolutiv răspunde la SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala. Găsit în toate viețuitoarele, sistemul imunitar înnăscut simte rapid virușii și alți agenți patogeni. Imediat ce face acest lucru, lansează un atac imediat, deși oarecum indiscriminat, asupra acestora mobilizand celule specifice.

„Aceste descoperiri dezvăluie modul în care sistemul imunitar se mobilizează în timpul infecțiilor cu coronavirus și indică potențialele ținte terapeutice”, a declarat Bali Pulendran, doctor, profesor de patologie și de microbiologie și imunologie și autorul principal al studiului, care va fi publicat pe 11 august în Science, noteaza MedicalXpress.

Trei suspecți moleculari

Cercetătorii au analizat răspunsul imun la 76 de persoane cu COVID-19 și la 69 de persoane sănătoase. Au descoperit niveluri sporite de molecule care promovează inflamația în sânge a pacienților grav bolnavi de COVID-19. Trei dintre moleculele pe care le-au identificat s-au dovedit a fi asociate cu inflamația pulmonară în alte boli.

Aceste trei molecule si receptorii lor ar putea reprezenta tinte terapeutice in combaterea COVID-19, a spus Pulendran. Cercetatorii testează acum potențialul terapeutic al blocării acestor molecule în modelele animale afectate de COVID-19.

Sistemul imunitar paralizeaza in fata COVID-19

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, niveluri ridicate de resturi bacteriene, cum ar fi ADN bacterian și materiale de perete celular, în sângele acelor pacienți grav afectati de COVID-19. Cu cât sunt mai multe resturi, cu atât pacientul este mai bolnav – și cu atât mai multe substanțe pro-inflamatorii circulă în sângele său.

Concluziile sugerează că, în cazurile de COVID-19 severă, produsele bacteriene prezente în mod obișnuit doar în locuri precum intestinul, plămânii și gâtul se pot îndrepta către fluxul sanguin, iar inflamația este transmisă în toate punctele, prin sistemul circulator.

Dar studiul a relevat, de asemenea, că, în mod paradoxal, celulele cheie ale sistemului imunitar înnăscut din sângele pacienților cu COVID-19 au devenit tot mai paralizate pe măsură ce boala s-a agravat. În loc să fie alertate de prezența virusurilor sau bacteriilor, aceste celule, în mod normal vigilente, au rămas lente funcțional.

De unde provin moleculele care favorizează inflamația la pacienții gravi cu COVID-19? Pulendran crede că își au originea în țesuturi, undeva în corp – cel mai probabil plămânii pacienților, locul infecției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`