Prima pagină » Eveniment-Social » În câțiva ani, ieșenii vor putea consuma două noi soiuri de cireșe: „Un soi este crocant, acidulat, cu pulpa fermă, iar celălalt nu este chiar așa de crocant, dar totuși este valoros” – FOTO

În câțiva ani, ieșenii vor putea consuma două noi soiuri de cireșe: „Un soi este crocant, acidulat, cu pulpa fermă, iar celălalt nu este chiar așa de crocant, dar totuși este valoros” – FOTO

12 iun. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Ieri, 11 iunie 2024, Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) din Iaşi a organizat, în curtea interioară, o degustare de cireşe, cu vânzare

În cadrul evenimentului, reporterii BZI au discutat cu Cătălin Găină, șeful unei ferme din comuna Cotnari, județul Iași, care s-a prezentat cu două noi soiuri de cireș, care sunt într-o perioadă de testare.

Ieșenii vor mânca, în câțiva ani, două noi soiuri de cireșe

Marți, 11 iunie 2024, la USV Iași, a avut loc un eveniment delicios, o degustare de cireșe, cu vânzare, unde s-au prezentat producători locali. Reporterii BZI au discutat cu Cătălin Găină, șef fermă Cotnari, firma Fructis Trading SRL, care s-a prezentat cu două noi soiuri de cireș, care sunt în testare. Perioada până când acestea pot fi scoase pe piață se poate întinde chiar pe câțiva ani.

„Avem două soiuri noi, căutate pe piață, momentan sunt în testare, iar când vom le vom avea în scară largă, vom ieși cu ele pe piață. Ele sunt omologate și vrem să vedem cum se climatizează la noi, vom planta în viitor, le vom avea pe rod în următorii trei, patru ani, deci o să dureze până când vom scoate aceste noi soiuri pe piață”.

În cadrul evenimentului, producătorii locali s-au prezentat cu diverse soiuri

Soiurile sunt mari, crocante și delicioase, drept dovadă, lădițele s-au golit rapid. Există o diferență sesizabilă între cele două soiuri.

„Un soi este crocant, acidulat, cu pulpa fermă, rezistentă atât la cules, cât și la raft, iar celălalt soi nu este chiar așa de crocant, dar totuși este un soi valoros. Nu este așa de ușor să înființezi o plantație nouă în ziua de astăzi, având în vedere faptul că noi avem deja soiuri care sunt în plină producție, deci nu putem să facem totul pe grabă, trebuie culese roadele”, spune Cătălin Găină, șef fermă Cotnari.

În cadrul evenimentului, peste 30 de soiuri de la opt producători din județul Iași au fost evaluate de participanți.

Primele cireșe care au apărut în piețele din Iași, în luna mai, sunt din Cucuteni și costă 15 lei pe kilogram, din Comarna – 15 lei pe kilogram și Grecia – 30 de lei pe kilogram. Din cele 4.700 de hectare înregistrate la registrul agricol la Comarna, în jur de 600 de hectare sunt cu livezi.

Persoanele care vând cireșe de Comarna ar trebui să aibă atestat de producător de la Direcția Agricolă sau să demonstreze cu documente că acele fructe provin din Comarna. Cei care vor să consume cireșele de Comarna direct de la producători trebuie să știe că apar în piețele din Iași săptămâna viitoare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *