Frunzele de menta si ceaiul de menta in particular erau folosite inca din Grecia antica, pentru a da un gust racoritor compoturilor de fructe, dar si ca parte a unor parfumuri naturale. De asemenea, in multe culturi menta era un simbol al ospitalitatii gazdelor si era oferita musafirilor. Ceaiul de menta poate fi preparat in mai multe moduri in functie de scop (pentru racorire in timpul caniculei sau ca remediu medicinal).
De exemplu, indienii prefera Pudina Chai, un ceai de menta foarte aromat. Reteta e bazata pe prepararea clasica a ceaiului cu apa fierbinte adaugata peste frunzele de menta. In cazul acesta insa, reteta implica doua linguri de frunze proaspete de menta si un plic de menta uscata. Peste acestea se adauga apa si se lasa timp de 5 minute; se adauga apoi 30 ml de lapte si zahar dupa gust. Pentru un plus de aroma poti adauga o frunza de busuioc.
Reteta marocana: menta si ceai verde
Ceaiul marocan de menta necesita pe langa frunze proaspete de menta si un plic de ceai verde. Prepara ceaiul ca mai sus adaugand langa frunzele de menta si plicul de ceai verde. Lasa timp de 3 minute, apoi adauga zahar sau miere dupa gust.
Pentru zilele calduroase de vara ceaiul de menta rece se prepara din zece frunze de menta proaspata, sucul de la o lamaie si cateva rondele de castravete. Apa fierbinte se toarna peste frunzele de menta si se lasa 5 minute dupa care se adauga zahar sau miere dupa gust. Se lasa la racit dupa care se adauga sucul de lamaie si rondele de castravete. Se pune la frigider si se serveste dupa cel putin trei ore cu 1-2 cuburi de gheata.
Plante cu care poti combina menta
Pentru a te bucura de efectele sale asupra sanatatii, trebuie sa folosesti o reteta de preparare a ceaiului putin diferita. Pentru acesta reteta vei avea nevoie de frunze proaspete de menta si de menta uscata, vrac sau la pliculet, desi este de preferat vrac. Poti obtine chiar tu menta uscata intinzand frunze proaspete pe coli albe de hartie, intr-un loc ferit de soare si vant. Acestea se vor usca in aproximativ o saptamana.
Revenind la reteta de ceai de menta, aceasta necesita o lingura de frunze de menta proaspete, o lingurita de frunze uscate, si apa. Adu apa la fierbere, adauga menta, si lasa timp de 12 minute. Pentru un efect sporit pune de la inceput menta in apa si fierbe-le impreuna. Strecoara si serveste ceaiul fierbinte – pentru a te bucura de toate beneficiile acestuia evita sa il indulcesti. Daca vrei poti adauga si alte plante, care in combinatie cu ceaiul reduc stresul (lavanda), atenueaza indigestia (ghimbirul), sau ajuta la detoxifiere (daca adaugi cateva seminte de fenicul).