Prima pagină » Sanatate » În cât timp trece o vânătaie. Cum poți grăbi procesul de vindecare

În cât timp trece o vânătaie. Cum poți grăbi procesul de vindecare

01 mai 2024, 12:55,
BZI.ro, în Sanatate

În cât timp trece o vânătaie? Vânătăile sau echimozele, așa cum sunt identificate în literatura medicală, reprezintă o modificare a culorii pielii care apare atunci când sângele se acumulează sub piele când capilarele (vase mici de sânge) se rup ca urmare a unei lovituri sau răniri – deseori la nivelul brațelor și al picioarelor iar. Nu exista o sângerare în exteriorul pielii, atât timp cât aceasta rămâne intactă.

În cât timp trece o vânătaie. Ce sunt acestea

Toate persoanele pot avea o vânătaie la un moment dat în viață, cel mai frecvent când se lovesc de ceva. Totuși, persoanele mai în vârstă sunt mai predispuse la vânătăi, deoarece pielea lor devine mai subțire. În cazul unui traumatism sever, vânătăile sunt adesea inevitabile și sunt mai extinse.

O vânătaie ocazională sau o vânătaie apărută din cauza unui accident minor, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Medicii recomandă un consult medical de specialitate dacă vânătăile apar ușor, în mod frecvent sau apar fără un motiv anume sau dacă sunt urmate de sângerări neobișnuite, ca de exemplu la nivelul gingiilor. Aceste manifestări pot fi un efect secundar al anumitor medicamente (ca de exemplu, anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi) sau semnele unei afecțiuni care necesită diagnosticare și tratament.

În cât timp se vindecă echimozele

Când te lovești de un obiect dur care determină lezarea vaselor mici (capilare) de la nivelul pielii, corpul răspunde în mod normal formând cheaguri de sânge pentru a opri sângerarea, ceea ce previne apariția vânătăilor. Uneori însă, sângele nu este capabil sa formeze cheaguri așa cum ar trebui. Când se întâmplă acest lucru, sângele extravazează din vas și este posibil să observi că te învinețești.

Majoritatea vânătăilor dispar fără tratament în aproximativ două săptămâni. Aplicarea de gheață imediat după accidentare poate minimiza vânătăile. Poți preveni vânătăile minore luând măsuri pentru a evita căzăturile și rănirile accidentale.

Echimozele sunt mai frecvente în rândul adulților în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că pielea lor tinde să devină mai subțire pe măsură ce înaintează în vârstă și timpul în care se vindecă vânătăile este mai mare. De asemenea, aceștia pierd o parte din stratul gras (țesutul adipos) din piele, care ajută la protejarea vaselor de sânge împotriva rănirii. Există anumite alimente care reduc vânătăile. Acestea sunt: portocalele, kiwi, căpșunile, spanacul, ananasul, ghimbirul, somonul, macroul, sardinele și ceaiul verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *