În cât timp se vindecă pneumonia la copii este o întrebare frecventă a mamelor ce sunt îngrijorate pentru cei mici. Află în cât timp se pot trata aceștia.
Aceasta este o afecțiune ce apare din cauza infecției cu virusuri ce afectează căile respiratorii și alveolele.
În cât timp se vindecă pneumonia la copii?
În general, perioada în care evoluează pneumonia la cei mici este de 10-14 zile. După acest timp, se ameliorează manifestările și urmează o regresie a imaginii radiologice specifice.
Cu toate acestea, vindecare completă poate depinde de mai mulți factori, precum tipul pneumoniei (virală sau bacteriană), de vârsta copilului, de starea sa de sănătate, dar și de rapiditatea administrării tratamentului adecvat.
În cele mai multe cazuri, simptomele pneumoniei bacteriene încep să se mai amelioreze în maxim 36 de ore, de la începutul tratamentului recomandat, iar recuperarea completă poate dura până la 2 săptămâni.
Cea virală, care nu se tratează cu antibiotice, se poate ameliora și în timp de 4 săptămâni. Chiar dacă simptomele nu se îmbunătățesc imediat, este important să se respecte în totalitate tratamentul prescris, pentru a preveni orice fel de complicație și de recidive.
Dacă este un caz sever, recuperarea poate dura și până la 8 săptămâni, iar copilul poate să rămână și după acestă perioadă cu o oboseală și tuse, care poate persista și după infecție.
Starea de sănătate și sistemul imunitar al celor mici joacă un rol esențial în perioada de recuperare. Copii care au afecțiuni cronice sau deficiențe imunitare pot avea o perioadă de recuperare mai lungă. Cei care trăiesc într-un mediu sănătos, cu o alimenație adecvată și cu o odihnă suficientă, pot sprijini sistemul imunitar să lupte împotriva pneumoniei și să accelereze recuperarea.
Care sunt factorii de risc și simptomele pneumoniei?
Când vine vorba despre această infecție, există mai multe cauze și factori de risc de care trebuie să ținem cont. Există mulți germeni sau microorganisme ce o pot cauza, însă cele mai întâlnite sunt virusurile și bacteriile din aerul respirat. Dacă sistemul imunitar este slăbit, aceasta ne poate invada organismul. De asemenea, se mai poate instala după o intervenție chirurgicală și după ce germenii sunt inhalați în plămâni.
Printre factorii de risc se enumeră copii care au mai puțin de 2 ani, persoanele ce au dificultăți de înghițire, persoanele cu un sistem imunitar scăzut, persoanele cu boli cronice sau cardiovasculare, persoanele ce sunt imobilizate la pat sau persoanele ce au peste 65 de ani.
Cele mai frecvente simptome cuprind tusea seacă, apoi cu expectorație, tahicardia, febra, oboseala, grețurile, diareea, dificultățile de a respira, durerea în piept când respiri, schimbarea de comportament la persoanele în vârstă și junghiul toracic.
Cu toate acestea, bebelușii pot fi asimptomatici, sau pot avea simptome, precum agitația, vărsăturile, tusea și febra, iar persoanele în vârstă pot avea simptome nesemnificative.
Dacă aceasta nu este descoperită și tratată la timp, poate duce la complicații, precum la dispnee, infectarea altor organe, pleurezie, insuficiență respiratorie, abces pulmonar, iar în cazuri mai grave la septicemie.
În cât timp se vindecă pneumonia la copii depinde foarte mult de tipul făcut, de identificarea sa la timp, de vârsta celui mic și de starea sa generală de sănătate.