Prima pagină » Sanatate » În cât timp se vindecă pleurezia? Totul despre boala care afectează mii de oameni

În cât timp se vindecă pleurezia? Totul despre boala care afectează mii de oameni

15 dec. 2021, 12:28,
în Sanatate

Vrei să știi în cât timp se vindecă pleurezia? Ei bine, acest lucru diferă de la persoană la persoană. Vindecarea ține de fiecare individ în parte.

Pleurezia reprezintă acea afecțiune respiratorie, care se manifestă prin inflamarea pleurei (membrana care îmbracă plămânii). Boala este frecvent asociată cu acumularea de lichid suplimentar în spațiul dintre cele două straturi ale pleurei. Acest lichid este cunoscut de majoritatea oamenilor ca „apă la plămâni”, însă, în termeni medicali, se numește revarsat pleural.

Există mai multe tipuri de pleurezie: serofibrinoasă, purulentă, hemoragică și chiliformă. Pleurezia serofibrinoasă se poate situa în cavitatea pulmonară sau poate fi localizată. În această categorie se află pleurezia închistată, care poate fi apicală, axială, diafragmatică sau interlobară. Pleurezia localizată este, de cele mai multe ori, purulentă. De asemenea, există și pleurezie provocată de cancerul pulmonar. Aceasta se împarte în pleurezie unilaterală (pleurezie dreaptă) sau pleurezie bilaterală.

radiografie la plămâni

Există mai multe tipuri de pleurezie: serofibrinoasă, purulentă, hemoragică și chiliformă.

Simptomele pleureziei

O persoană care se confruntă cu pleurezie, poate resimți următoarele simptome: dureri ascuţite în zona toracică, care se intensifică în timpul respiraţiei, tuse seacă, iritativa, dispnee moderată (proporţională cu gradul leziunilor la nivelul plămânilor şi nu cu cantitatea de exudat pleural), senzaţie de „junghi” la nivel toracic.

Durerea apare din cauza terminațiilor nervoase, care se află la nivelul pleurei. Aceasta se produce în momentul în care foițele pleurale se freacă între ele. Ameliorarea ei se petrece atunci când lichidul pleural se acumulează în spaţiul dintre foitele pleurale, fiindcă dispare contactul dintre acestea. Își pot face apariția dificultățile de respirație, iar durerea poate iradia spre umăr, gât sau spre etajul superior al abdomenului (zona periferică a diafragmului) şi se poate agrava la tuse sau strănut.

Alte simptome mai pot fi: febră, frisoane, expectoraţia şi transpiraţia, mai ales când pleurezia este asociată cu afecţiuni inflamatorii.

femeie cu durere de plămân

Durerea apare din cauza terminațiilor nervoase, care se află la nivelul pleurei.

În cât timp se vindecă pleurezia?

Pleurezia se vindecă imediat, fără să lase sechele pleurale, după ce procesul declanșator a fost rezolvat. Din păcate, sunt și cazuri în care pacientul rămâne cu cicatrici pleurale. Acestea pot crea dificultăţi diagnostice la următoarele examene radiologice.

Totodată, extragerea lichidului din cavitatea toracică (toracocenteza) poate ameliora durerea şi poate reduce dificultăţile de respiraţie.

Restrângerea pleureziei este determinată de afecțiunea subiacentă, ce stabilește tratamentul de bază. În cazul în care lichidul pleural are semne de infecție, tratamentul se face pe baza antibioterapiei cu spectru larg, antiinflamatoarelor necortizonice şi drenajului fluidului. Dacă lichidul se infectează, își face apariția pleurezia purulentă. De aceea, diagnosticarea precoce are un rol esențial.

Lichidul pleural care apare pe parcursul unei afecţiuni inflamatorii plumonare ar trebui analizat încă de la începutul bolii. Dacă puroiul este depistat, acest lucru necesită evacuarea completă a lichidului pleural prin introducerea unui tub de drenaj, spălarea spaţiului pleural cu ser fiziologic steril, urmată de instilarea de antibiotice. Procedeul trebuie realizat în fiecare zi, până când lichidul nu se mai acumulează.

Dacă există cantități mari de puroi și țesut, înseamnă că este vorba despre un caz grav, care necesită intervenţie chirurgicală.

reprezentare grafică a plămânilor

Pleurezia se vindecă imediat, fără să lase sechele pleurale, după ce procesul declanșator a fost rezolvat.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Arșiță și secetă tot mai pronunțată. Prognoză alarmantă de la ANM
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`